Siv vil redde kriminelle

Foto: Berit Almendingen

Siv Jensen vil lage kontrakter med soningsfanger for å få dem til å slutte med kriminalitet.

24.02.07 15:54

- Frp vil foreslå en reform for Stortinget i neste uke som går ut på at samfunnet skal lage en kontrakt med hver enkelt kriminell omtrent ett til seks måneder før de skal ut fra soning, sier Frp-formann Siv Jensen.

Frp fortalte lørdag formiddag landsstyret i partiet at hun vil gi personer fra livets skyggesider en sjanse til å klare seg.

- Bare mer politi i gatene hjelper ikke. Folk som slippes ut fra fengsel slippes ut til ingenting. Jeg er overbevist om at ingen ønsker et liv i kriminalitet. Spørsmålet er hvordan vi kan bryte denne sirkelen, spurte Siv.

Velferdskontrakter

Arbeids- og inkuderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) foreslo nylig at mottakere av sosialhjelp kan forplikte seg til bindende velferdskontrakter med myndighetene mot at pengestøtten økes til det dobbelte.

Kontrakten skal kreve mer av de som får sosialstøtte, for eksempel avrusing for rusmisbrukere og norskopplæring for de som ikke snakker norsk.

Ris bak speilet
Frp-formannens svar på sitt eget spørsmål er at samfunnet skal lage en kontrakt med soningsfangene som innebærer at de skal slutte med kriminalitet mot at samfunnet blant annet skaffer dem jobb og bolig.

- Dette betyr at de vil få mer frihet, men samtidig bør det være ett ris bak speilet. Bryter en kontrakten, kan det i verste fall bety mer soning, sier Jensen.

Frp-formannen vil ikke si om hun mener at fanger skal kunne slippes ut tidligere fra soning hvis de inngår en kontrakt, eller hvor mye en slik reform vil koste.

- Jeg har ikke peiling nå på hvor mye det vil koste. Men dette er mennesker som kan være en kjemperessurs for samfunnet. Summen vil totalt være fordelaktig for samfunnet.

- Er ikke dette en blåkopi av velferdskontraktene som regjeringen vil innføre?

- Jeg tror mer på frihet under krav. Velferdskontraktene vil ikke inneholde forpliktelser, sier Jensen til Nettavisen.

- Må ansette kriminelle
Jensen viser til at organisasjonen «Livet etter soning» som hjelper personer som har sittet i fengsel bare har tre-fire årsverk.

- Dette er en knøttliten organisasjon som driver mye frivillig arbeid. Det finnes også eksempler på at bedrifter etter direkte lønnstilskudd fra staten har tatt sjansen på å ansette kriminelle. Dette bør en gjøre i stor grad, sier hun.

Vil bli Blekkulfer
Siv Jensen varsler dessuten at Frp vil foreslå en konkret handlingsplan for miljøvern.

- Vi vil gjennomføre tiltak som gjør at folk er med, ikke bare prater, sier Jensen.

Jensen vil ikke fortelle mer om hva miljøplanen vil inneholde, bortsett fra at den også vil presentere miljøsaker som Frp allerede har foreslått i Stortinget.

- Sentralstyret skal behandle saken på søndag. Jeg vil kunne uttale meg etterpå, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag