Sjokkert over Lundestads Nobel-kritikk

KRITISK: Martin Kolberg (Ap) er ikke fornøyd med hvordan Geir Lundestad gikk ut og kritiserte Nobelkomiteen og Stortinget.

KRITISK: Martin Kolberg (Ap) er ikke fornøyd med hvordan Geir Lundestad gikk ut og kritiserte Nobelkomiteen og Stortinget. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

- Sterkt kritikkverdig, mener Martin Kolberg (Ap), men flere ønsker debatten velkommen.

07.12.14 22:56

– I hans posisjon skal han ikke kritisere Stortinget for arbeidet med hvem de utnevner. Stortinget gjør dette etter absolutt beste evne og skjønn. Et konkret bevis på at hans resonnementer ikke er riktige, er at prisen nå har større prestisje enn noen gang. Den har på ingen måte har tatt skade av den type mennesker som Stortinget har valgt til å sitte i komiteen, sier Martin Kolberg (Ap) til Aftenposten.

Det var i et intervju i Aftenposten lørdag at Nobelinstituttets avtroppende direktør kritiserte hvem som blir utnevnt til å sitte i Nobelkomiteen. Lundestad kritiserte ikke Thorbjørn Jagland direkte, men sa at tidligere stats- og utenriksministre ikke burde sitte i komiteen, og at Stortinget ikke hadde gjort en god jobb i utvelgelse av medlemmene.


- Uakseptabelt
Jagland selv har ikke kommentert utspillet, men hans stabssjef, Bjørn Magnus Berge, skrev følgende på Facebook:

«Jeg synes det er helt uakseptabelt at sekretæren for Den norske nobelkomiteen, fire dager før den store prisseremonien i Oslo, gir et bredt intervju til Aftenposten hvor han fastslår at 'tidligere stats- og utenriksministre ikke bør sitte i komiteen'».


INDIREKTE KRITIKK: Avtroppende direktør Geir Lundestad i Nobelinstituttet kom med indirekte kritikk av komitéleder Thorbjørn Jagland. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Ønsker debatten velkommen
Parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad, mener Lundestad kunne tatt debatten etter prisutdelingen. SVs Audun Lysbakken mener også at utspillet var lite elegant, men begge ønsker debatten om Nobelkomiteen velkommen.

Parlamentarisk leder Harald Nesvik i Fremskrittspartiet mener derimot at Lundestad gjorde rett.

– For å få skikkelige blest om uttalelsene sine måtte han komme med dem nå før han går av. Jeg tar det som et debattinnlegg, og dette er en debatt som må man må ta med jevne mellomrom. Kanskje er tiden inne snart, sier Nesvik.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.