RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skammelig av Sør-Afrika

Foto: SASA KRALJ (AP)
Sist oppdatert:
Sør-Afrika nekter Nobelpris-vinner Dalai Lama innreise for ikke å irritere kineserne. Det er skammelig og feigt.

Kina er en økonomisk stormakt, og landets gigantinvesteringer i Afrika det siste tiåret har gitt kineserne stor innflytelse på kontinentet.

Det er i dette lyset vi må se Sør-Afrikas visumnekt for Dalai Lama.

Avslaget er økonomisk forståelig, men politisk ynkelig. Uten internasjonal solidaritet med økonomisk og kulturell blokade av Sør-Afrika, ville neppe det rasediskriminerende regimet til det hvite mindretallet vært over. ANC-leder Nelson Mandela har aldri glemt at blant andre Norge gjorde felles sak med det svarte flertallet i kampen mot apartheid.

Med noen få feilskjær fra norske redere var den norske boikotten effektiv. Rent økonomisk kostet den penger, men moralsk og politisk var det riktig å bekjempe raseskilleregimet i Sør-Afrika. Det tok 46 år.

På samme måte er det et internasjonalt ansvar å støtte Tibets kamp for selvstyre - anført av et like kjent internasjonalt symbol som Nelson Mandela - nemlig tibeternes åndelig leder, Dalai Lama.

For Sør-Afrikas politiske ledelse kom testen i forbindelse med en stor fredskonferanse som var planlagt i forkant av fotball-VM. Landets egne Nobelprisvinnere Desmond Tutu og Frederik de Klerk skulle være med, og deltakerne skulle også treffe Winnie Mandela og Nelson Mandela.

Men så nektes altså Dalai Lama innreise. En talsmann for president Kgalema Motlanthe sier rett ut at Dalai Lama ikke vil få visum, og fordi man ikke ønsker at «et besøk skal være en forstyrrelse i en tid hvor Sør-Afrika håper å vise verden hvordan landet er forvandlet fra en utstøtt apartheidstat til en internasjonal, flerkulturell rollemodell.»

Dessverre har de sørafrikanske myndighetene nå demonstrert for en hel verden at forvandlingene ikke er fullført.

Det bør deres venner, som oss i Norge, fortelle dem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere