RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skandalen «alle» vil glemme

Foto: Mathiesen, Tor Erik H. (SCANPIX)
Oljefondets tap på 70 milliarder kroner på ulovlig spekulasjon er skandalen «alle» vil glemme.

De enorme tapene til Oljefondet er så store at man lett lar seg forvirre og mister av syne hva som egentlig har skjedd.

En annen forklaring er vanskelig å finne på at tapet på 70 milliarder kroner på ren spekulasjon ikke har blitt en større politisk skandale.

Det sentrale spørsmålet er hvorfor forvalterne tok systematisk større risiko enn de hadde lov til - noe som altså har kostet oss alle 15.000 kroner hver i tap.

En av landets fremste eksperter på dette - ansvarlig for risikorådgiving Halvor Hoddevik i Arctic Securities - mener årsaken blant annet ligger i forvalternes millionbonuser:

- Det blir som å selge brannforsikring uten å avsette for å dekke utbetalinger når brannene kommer. Forvalter skal ikke belønnes for slikt, skriver Hoddevik i en kommentarartikkel i Dagens Næringsliv.

Les også tidligere Nett på sak:Norges verste spekulant

Poenget er ikke så vanskelig: På rentesiden har Oljefondet tatt store sjanser. I snitt går det bra ni av ti år, men det tiende året blir ødeleggende. Omtrent som å selge brannforsikring uten å sette av penger mot brann. I år uten brann er det veldig lønnsomt, men i et brannår forsvinner hele fortjenesten.

I Oljefondet solgte man sikre statsobligasjoner og tok sjansen på å eie for mange private bedriftslån. I oppgangstider er det lønnsomt, men det er livsfarlig under en finanskrise fordi investorene da flykter fra usikre private papirer til statssikrede papirer.

- Hvorfor en slik tilbøyelighet til å selge kriseforsikring, spør Hoddevik, som selv gir svaret:

- Det er naturlig å se hen til det faktum at belønningen til forvalter er asymetrisk. Om han lever meravkastning får han bonus, hvis ikke får han null - men aldri negativ bonus.

I klartekst har forvalterne fått millionbonus hvert år for å ta større risiko enn fondet har lov til, og når krisen inntreffer er det ingen straff.

Slik tapte fondet 70 milliarder kroner mer enn markedet generelt.

Loven om Statens pensjonsfond en forbyr forvalterne å ta slik risiko, og sier at risikoen i forhold til referanseporteføljen «skal maksimalt være 1,5 prosentpoeng».

Hadde forvalterne holdt seg innenfor reglene, ville det spart oss for 35-40 milliarder kroner i tap.

Forvalterne har enkelt sagt gjort en dårligere jobb i snitt enn hvis vi hadde latt 100 apekatter velge aksjer og obligasjoner ved å kaste piler på en børskursliste.

Arctic-eksperterens råd er entydig: Legg bort planene om å slå markedet ved å plukke enkeltaksjer og obligasjoner gjennom aktiv forvaltning.

Rådet er godt, og det er fristende å legge til enda et råd: Finn ut hvorfor Finansdepartementet sov i timen.

Hva mener du om Oljefondets spekulasjonstap? Diskuter saken i kommentarfeltet under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere