RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skatteekspertenes råd til Kristin

Ekspertene har tre konkrete råd til finansminister Kristin Halvorsen hvis hun vil skattelegge de superrike.

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) vil presse de superrike til å bidra mer til fellesskapet. Ifølge eksperter Dagsavisen har snakket med må hun da gjøre følgende:

* Øke formuesskatten.

* Øke skatt på aksjeutbytte.

* Gjeninnføre skatt på bolig, hytter og annen eiendom.

Forskjellene øker også i det rødgrønne Norge. De 400 rikeste i Norge kontrollerer verdier for til sammen 558 milliarder kroner ifølge bladet Kapital. Det er nesten en tredel av den samlede verdien til oljefondet (Statens pensjonsfond – utland).

- Kan ikke spise sedler
Steinar Strøm, økonomiprofessor ved Universitetet i Oslo (UiO) mener det er effektivt å legge skatt på bolig fordi mange rike kjøper palasser.

- Dette er et godt skatteobjekt, som ikke er lett å flytte. Man kan gjøre den progressiv slik at de som har små leiligheter får liten skatt og palassene får mye skatt. De som er rike må jo bruke pengene på noe. De kan ikke spise sedlene er hans råd, sier han.

- Ikke mange nok styrtrike
Førsteamanuensis Hilde Bojer ved UiO mener regjeringen må skattlegge kapitalinntekter hardere. Hun støtter en omsetningsskatt for Børsen, men mener at også «vanlige folk» må betale mer. Hun påpeker at regjeringen ikke vil klare å avskaffe fattigdom uten å skattlegge den velstående «hvermannsen» mer. Skatt fra de superrike betyr ikke så mye fordi de er så få.

Milliardærene tok 200 milliarder kroner i utbytte mens det fortsatt var skattefritt. Kristin Halvorsen lover at de superrike ikke skal få slike forhåndsvarsel mens hun er finansminister.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere