RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: REUTERS/Jacky Naegelen

Skattekrig i Europa

En skattekrig sprer seg over Europa. Målet er å tiltrekke investorer.

Før helgen rykket regjeringspartiet Venstre i Danmark ut og avlyste skattekutt i år. Men i flere land på kontinentet er skattene på vei nedover.

NA24 - din næringslivsavis

- Hanskene er tatt av. Større økonomier konkurrerer nå på skatt. Dette er i en stor grad noe som vil avgjøre hvor mye og hvor selskaper vil investere, sier europeisk sjeføkonom i Goldman Sachs, Erik Nielsen, til Bloomberg.

Styrke økonomisk vekst
Nyhetsbyrået omtaler det som en skattekrig som sprer seg blant statslederne i EUs største økonomier. De har sluttet å kritisere sine mindre naboer for lavt skattenivå, og følger heller etter. Både i Storbritannia, Spania, Frankrike og Tyskland er det bevegelse mot lavere skattenivå for næringslivet. Målet er å tiltrekke seg flere bedrifter og styrke den økonomiske veksten.

Det kommer etter at Irland og flere av de nye EU-medlemmene i øst har lykkes i å tiltrekke seg investeringer med lavt skattenivå. Flere av dem har et skattenivå på under 20 prosent - blant de laveste i verden. Det gjennomsnittlige skattenivået i EU er 26 prosent, og fallende, skriver Bloomberg.

Skattekutt i EU
I vest har britenes finansminister og kommende statsminister, Gordon Brown, kuttet to prosent av toppskatten. Det tyske parlamentet støttet sist uke kansler Angela Merkels plan om å kutte næringslivsskatten fra 30 til 39 prosent. Midt i mellom ligger den nyvalgte franske presidenten, Nicolas Sarkozy, som nylig lovte å kutte skatten med minst fem prosentpoeng, fra 33 prosent.

Ifølge Bloomberg er dette en endring fra tidligere, da de største nasjonene i regionen klaget over at mindre naboer dumpet skattene, og truet med å kutte støtten til dem. For tre år siden forsøkte daværende finansminister Sarkozy å innføre en felles minimumsgrense for selskapsskatt i hele EU.

Frister investorer
Lavere selskapsskatt har bidratt til å friste selskaper i land med høy skatteprosent til å flytte produksjon østover.

- Selskapsskatt har vært en viktig del av historien for å styrke vekst, betalingsbalanse, skatteforhold og valuta i Øst-Europa, sier Philip Poole i storbanken HSBC i London.

Nå gjør fallende budsjettunderskudd det enklere for Sarkozy og andre ledere å ta del i skattekutt-konkurransen, ifølge nyhetsbyrået.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere