*Nettavisen* Nyheter.

Skattekutt - det er Sverige, det

Det blir massive skattekutt i Sverige. I Norge har staten så mye oljepenger at vi må heve skatten.

17.10.06 10:19

(NA24-KOMMENTAR): I går kom den borgerlige regjeringen i Sverige med sitt første statsbudsjett. Det må betegnes som en revolusjon i høyskattelandet Sverige. Skattene kuttes i en smell med 38 milliarder norske kroner.

En rekke skatter reduseres, men bare kuttet i inntektsskatten vil utgjøre over 18.000 svenske kroner for en familie med to inntekter på 300.000 og 200.000 kroner. Målet er å gjøre det mer lønnsomt å arbeide.

Det er et paradoks at dette skjer i Sverige, mens man i Norge tar det for gitt at skattene skal opp. I regjeringspartiene ble det i sommer til og med diskutert om man bør bryte løftet til velgerne og heve skattene enda mer enn varslet.

Klikk på bildet for å forstørre.

De svenske statsfinansene er solide, men noe i nærheten av den norske oljepengeflommen er det tross alt ikke snakk om. I går kunne vi lese at oljefondet har økt med 313 milliarder kroner hittil i år, til 1.711 milliarder kroner.

Sverige på topp
De siste årene har Sverige hatt «æren» av å ligge på verdenstoppen blant OECD-land når det gjelder andelen av bruttonasjonalprodukt som hentes inn i skatter og avgifter. Foreløpige tall for 2005 viser en andel på 51,1 prosent.

Nummer to er Danmark, med 49,7 prosent. Norge er nummer fire, med 45,0 prosent, like bak Belgia. I fjor passerte vi Finland.

For hele OECD var snittet i 2004 35,9 prosent (2005-tall ikke klare ennå). For europeiske OECD-land var snittet 38,2 prosent i 2004.

Med de annonserte skattekuttene vil trolig Sveriges skatteandel falle godt under 50 prosent, selv om dette også avhenger av andre faktorer enn skattesatsene, for eksempel nivået på bedriftenes skattbare overskudd.

Ironisk
Det vil være ironisk hvis skattekåte norske politikere sørger for at vi nærmer oss verdens hardeste skattetrykk samtidig som det norske statsbudsjettet går med overskudd andre finansministre bare kan drømme om.

Riktignok legger handlingsregelen bånd på bruken av oljepengene, men hadde den rødgrønne regjeringen hatt vilje til å prioritere på utgiftssiden, ville det vært helt unødvendig for oljelandet Norge å nærme seg verdenstoppen i beskatning.

Kampen for å nå vinne beskatnings-VM er ikke nødvendigvis noen god valgsak heller. Det er ikke sikkert alle de potensielle velgerne til regjeringspartiene synes det er like moro med skatt som partitoppene tydeligvis gjør.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:
Et land av «spekulanter»
Vi gir alt, alt for makta!
Matmafiaen slår tilbake
Fred er ei det beste
Kvinnehjerner inn, mannemuskler ut
Forsikring er feigt
Når SV styrer pengene
Mindre konkurranse - lavere priser?
Frekkhetens nådegave
Syv års ferd mot rekord
Norge strøk på karikatur-testen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag