Gå til sidens hovedinnhold

Skei Grande ber om råd fra partiet

Innkaller til sentralstyremøte onsdag.

Onsdag ettermiddag vil de fire borgerlige partiene ha avklart nok politikk til at Venstre-leder Trine Skei Grande ber partiets landsstyre om råd om eventuell regjeringsdeltakelse.

Flere kilder i Venstre bekrefter dette, melder NRK. Også KrF og Frp vil få svar fra sine partigrupper midt i uken.

Ifølge TV 2 har Venstre kalt inn til landsstyremøte onsdag klokken 17.

Mandag klokken 15 har partiene innkalt til pressekonferanse i Nydalen.

Solberg: - Avklaring i løpet av uken
Kommende statsminister Erna Solberg sier hun er klar til å trekke konklusjoner om hvem som blir med i regjeringen i løpet av denne uka.

- Det blir en krevende uke, på samme måte som forrige uke var det, sa Solberg på vei inn til sjuende dag av regjeringssonderinger med de mulige koalisjonspartnerne Fremskrittspartiet, KrF og Venstre mandag formiddag.

Også de andre aktørene var preget av at det nærmer seg tidspunkt for avklaringer.

- Spenningen stiger, sa Frp-nestleder Per Sandberg.

- De neste dagene blir særdeles avgjørende, sa KrF-leder Knut Arild Hareide.

- Det blir intense dager. Veldig mye gjenstår, sa Venstre-leder Trine Skei Grande.

- Oppvarmingen er over, sa KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen.

Konklusjoner
Solberg ville ikke svare på hvor mange flere dager hun ser for seg at sonderingene vil vare.

- Vi får se. Det blir jo spennende å se hva vi får til. Denne uken må vi trekke noen konklusjoner med tanke på hvem som blir med videre og ikke, sa Høyre-lederen, på vei ut av bilen til Politiets sikkerhetstjeneste.

Solberg ankom Radisson Blu-hotellet i Nydalen sist av de fire partilederne som jobber med å finne balansepunktene mellom klare seire for hvert av partiene, kompromisser der alle får litt, og kamelsluking der ett eller flere partier rett og slett gir seg på noen av hjertesakene.

Fotavtrykk
- Det er det som blir spennende, sa Sandberg, på spørsmål fra NTB om hvordan Frp ligger an til å få gjennomslag for en eller flere av partiets hjertesaker.

Frp-leder Siv Jensen har i forkant av sonderingene vært soleklar på at Frp skal sette et klart fotavtrykk i regjeringserklæringen.

Andre partiledere legger mer vekt på helheten.

- Helheten er avgjørende for KrF, og vi nærmer oss at vi kan se den. En krevende del av samtalene er hva vi skal prioritere, og da er økonomiske prioriteringer et av områdene der det spriker mellom partiene, sa Hareide til NTB mandag.

Må henge sammen
Venstre-leder Trine Skei Grande sier at spenningen ligger på de feltene som alle har påpekt fra før, uten at hun vil være konkret.

- Det er de områdene dere har tippet på. For oss handler det om å få ting til å henge sammen, både økonomisk og visjonsmessig. Det er veldig mye som gjenstår, og viktigst er det at sammenhengen gjenstår. Det er det vi nå skal jobbe med, sier hun til NTB.

Beredskap
Samtlige partier tar sikte på avklaringer og forankringer i sine bakland denne uken. Folkevalgte og partivalgte er satt i beredskap for raskt å kunne samles, enten via telefonmøte eller i plenum i Oslo.

For Høyre og Venstres del handler det om å få klarering i stortingsgruppene.

Frps referansegruppe er landsstyret, men partiledelsen har ennå ikke tatt stilling til nøyaktig hvordan forankringen skal skje.

KrF skal også avklare videre prosess med landsstyret. Trolig blir det snakk om å samle alle, sier Hareide.

- Ja, ved den type beslutninger som vi står overfor nå, så er det naturlig at vi samles, sier han.

(©NTB)

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg