RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skei Grande vil gjøre valgkampen til Venstre-festival

Venstre-leder Trine Skei Grande vil ha festival-valgkamp fram mot høstens valg.
Venstre-leder Trine Skei Grande vil ha festival-valgkamp fram mot høstens valg. Foto: Jan-morten Bjørnbakk (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Venstre strammer inn overfor oljenæringen, kaster bensinbiler ut av byene og håper å se 7-tallet ved høstens kommunevalg.

– Vi skal gjøre valgkampen til en Venstre-festival, og vi skal nå 7-tallet denne høsten. Vi skal ikke drive noen tørr og kjedelig valgkamp. Nei, vi skal drive homeparty, være på festivaler og andre steder der folk har det trivelig, sa Trine Skei Grande da hun avrundet Venstres landsmøte søndag ettermiddag.

Partilederen mener at den grønne næringspolitikken som ble vedtatt denne helgen skal gi Venstre fart og medvind i den kommende valgkampen.

– Vi viser fram en miljøpolitikk med pluss-fortegn. Det betyr at vi ikke bare skal fortelle om byrder og forbud, men også peke på hvordan man med god klimapolitikk kan lage et næringsliv som vi kan leve av i fremtiden, sier Skei Grande til NTB.

Oljekutt

Mens investeringene i oljebransjen er på vei ned, lanserer Venstre at de vil stramme kraftig inn overfor næringen. Det betyr vern av Arktis og «kraftige kutt» i skattefordeler for å «sikre at ulønnsomme felt ikke blir bygget ut».

Les også: Venstre vil frede Arktis fra oljevirksomhet

I tillegg mener Venstre at oljefondets investeringer i kullselskaper og de mest forurensende oljeselskapene skal avvikles. Togradersmålet skal bli styrende for fondet og for utformingen av framtidig økonomisk politikk.

Venstre vil også forby biler som går på bensin og diesel fra å kjøre i byer og tettsteder innen ti år. Partilederen selv ønsket et forbud innen fem år, men så ikke på endringen som noe nederlag.

– Det kalles demokrati, og det fungerer utmerket, lød hennes kommentar i møte med pressen etter landsmøtets slutt.

Les også: Venstre sier nei til selskaper med 25 prosent kull

Smertefullt

Asylbarna ble aldri noe tema fra talerstolen i landsmøtesalen på Hotel Edge i ishavsbyen, men Skei Grande kommenterte både asylavtalen og samarbeidsklimaet i sin avsluttende hilsen.

– Hadde det ikke vært for at Venstre er villig til å blø i kampene, ville ikke 152 barn fått bli i Norge. De hadde blitt vekket midt på natten av menn og kvinner i uniform og blitt sendt til land de aldri har vært i. Ja, det har vært smertefullt, men vi hadde aldri fått det til om vi ikke hadde vært villig til å samarbeide, fastslo hun.

Les også: Venstre godtar kun full seier i asylbarnsaken

10.000 flyktninger

Et vedtak som ikke ligger an til å få noe bredt flertall, er Venstres ønske om å ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria i løpet av de neste to årene.

Les også: Venstre vil at Norge skal femdoble antall kvoteflyktninger på to år

– Vi tar ansvar. Det er ufattelige 7,6 millioner mennesker i Syria som er internt fordrevet. Kapasiteten i nabolandene er sprengt, og vi har et ansvar for å ta vår del. Situasjonen karakteriseres som den alvorligste humanitære krisen siden andre verdenskrig. Det krever at Norge stiller opp, Venstre går i front, sier Skei Grande.

Barn og oppvekst

Noe av det siste landsmøtet i Tromsø gjorde, var å vedta at barn og oppvekst skal være hovedsaken i arbeidet med det neste partiprogrammet.

– Dette er en personlig seier for meg, sier Skei Grande til NTB.

Hun pekte ut retningen allerede i åpningstalen fredag. Skei Grande har gått fra å være imot heldagsskolen, til at hun nå ser for seg gratis barnehage, gratis SFO og en heldagsskole med lek for de minste, læring for de eldre og leksehjelp og fysisk aktivitet for alle.

Les også: Helomvendig om heldagsskole fra Skei Grande

– Min jobb som partileder er ikke bare å repetere vedtatt politikk. Jeg må teste ut nye ting, sier Venstre-lederen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere