RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skisse på bordet, men ennå ingen løsning om asylbarna

KrF-leder Knut Arild Hareide ankommer en middag i statsministerboligen i Oslo tirsdag kveld.
KrF-leder Knut Arild Hareide ankommer en middag i statsministerboligen i Oslo tirsdag kveld. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
KrF-leder Knut Arild Hareide signaliserte at det fortsatt er et godt stykke igjen til det blir enighet i asylbarnsaken. Tirsdag kveld møttes partilederne rundt middagsbordet i et forsøk på å finne en løsning.

Lederne for regjeringspartiene og støttepartiene satt samlet i statsministerboligen tirsdag kveld. Det fikk mange til å øyne håp om en snarlig løsning på den vanskelige saken.

Hareide var forberedt på en lang kveld, men trodde likevel ikke det var sannsynlig at samtalene ville føre fram i løpet av tirsdagen. Han gjorde det klart at han venter betydelig endring fra regjeringens side.

– Jeg tror vi trenger å jobbe en del i kveld, men jeg tror det trengs mer tid utover det, sa han da han ankom møtet.

Les også:- Kan bli løst på middag hos Erna

(Artikkelen fortsetter under bildet) 

Venstre-leder Trine Skei Grande ankommer en middag i statsministerboligen i Oslo tirsdag kveld.

Diskuterer skisse

Før møtet hadde begynt, lå det en skisse til løsning på bordet. Men KrF-lederen la ikke skjul på at han ikke var altfor imponert over forslaget. Han minnet om at Venstre og KrF har sendt et tydelig budskap, og at regjeringen har innrømmet at det ble gjort feil.

– Da hadde jeg forventet at de ville rydde opp i de feil som de selv har beklaget, sa han, og la til at skissen ikke godt nok ivaretar dette.

– Ikke fullt ut. Dette er altså barn som er blitt berørt av de feilene regjeringen har gjort, sa han.

Les også:28 asylbarn kan få ny saksbehandling

Tidspress

Venstre-leder Trine Skei Grande var forhåpningsfull, men avventende da hun ankom statsministerboligen. I likhet med Hareide, var hun tvilende til om den besværlige saken ville la seg løse i løpet av kvelden.

– Jeg har lenge håpet at vi får en løsning. Om vi får det til, det vet jeg ikke. Vi er ikke i mål ennå, for å si det sånn, sa hun.

Tillitsvalgte i Venstre har hevdet at hele det borgerlige samarbeidet vil være i fare dersom saken ikke er løst før Venstres landsmøte starter i Tromsø fredag klokken 13. Men statsminister Erna Solberg nekter å la seg låse til en tidsplan.

– Jeg kommer ikke til å gå inn i noe substans knyttet til dette spørsmålet, ei heller til noen tidstabeller som er satt opp, sa en ordknapp Solberg til et stort presseoppbud etter en tale til Høyres ordførere tirsdag.

Les også:Erna får asyl-deadline fra Venstre

Stille i påsken

Kravet fra samarbeidspartiene er en ny, individuell behandling av sakene til lengeværende asylbarn som ble sendt ut av Norge i andre halvår i fjor.

Etter det NTB får opplyst, ble ikke påsken brukt til politiske samtaler om asylbarnsaken, verken innad i regjeringen eller overfor samarbeidspartiene. Samtidig uttrykkes det fra flere hold et ønske om en snarlig løsning, ikke minst for å unngå at Venstre-landsmøtet skjerper frontene ytterligere.

En løsning må aksepteres av så vel Fremskrittspartiet som samarbeidspartiene, noe som gjør det krevende for Solberg å skjære igjennom på egen hånd.

Aftenpostens gjennomgang av KrF og Venstres krav i asylbarnsaken viser at bare 28 av barna som er blitt sendt ut siden i fjor sommer, passerer nåløyet for ny saksbehandling, slik sentrumspartiene ønsker. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere