Gå til sidens hovedinnhold

Skolen skyld i stress og depresjon

Hver femte elev har muskelplager og hodepine, og nesten like mange har kraftige magesmerter. Skolen er årsaken.

(YEYE): Mange elever i ungdomsskolen og videregående skole har en tøff skolehverdag. Stress og depresjon er hovedårsakene, skriver Universitetet i Stavanger (UiS) på sine nettsider.

Og det blir verre for hvert skoleår som går.

Tung skoledag
Det er professorene Edvin Bru og Terje Murberg ved UiS som har forsket på hvordan elever opplever skolehverdagen. Konklusjonen er at mange elever i norsk skole sliter med depresjon og psykosomatiske symptomer (tilstand der legene ikke finner noen kroppslig forklaring på plagene eller at plagene oppleves som mye verre enn legens funn skulle tilsi, journ. anm.).

Hver femte har store plager
Edvin Bru mener psykosomatiske plager er mer utbredt enn det mange tror. Og det kan også ha rett i: studiene viser at hver femte elev sliter med moderate eller alvorlige muskelplager og hodepine, mens nesten like mange har hatt moderate eller alvorlige magesmerter i løpet av den siste måneden.

Presset ødelegger
Skolehverdagen er ikke bare kos, skal vi tro de to forskerne. Skolehverdagen gir mange utfordringer for ungdommene. Men prestasjonspress blir av de to trukket frem som en viktig årsak til helseplagene.

Stressnivået knyttet til prestasjoner var høyest hos jentene, mens guttenes stress var mest knyttet til konflikter.

Edvin Bru mener stress både har fordeler og ulemper.

- Noe stress kan være bra. Det øker prestasjonsevnen. Men om du ikke takler et slikt press, kan det gi mentale helseplager. For elever som sliter med stress i skolen, kan det være til stor hjelp å ikke skape unødig konkurranse. Et større fokus på bedring av egne prestasjoner er et alternativ. Stress kan dempes gjennom å gi elevene en følelse av at de har kontroll over læringssituasjonen, sier Bru til nettstedet.

Blir bare verre
Resultatene fra studiene viser en urovekkende trend. Etter hvert som elevene ble eldre, sank også elevenes tilfredshet med skolen. Samtidig øker stresset og de mentale problemene.

Kan øke frafallet
Heller ikke humøret er på topp; nesten 20 prosent av skoleungdommen opplever symptomer på depresjon.

Les også: Flere mobbes på skolen

I det siste har det vært et stort fokus på å få gjort noe med det store frafallet i videregående skole. Mange elever går lei av skolen og dropper ut. Forskerne mener at de mentale helseproblemene kan være mye av årsaken til dette problemet.

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her!

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?