*Nettavisen* Nyheter.

Skolestrid kan gi valgthriller

Valgforsker Bernt Aardal. Foto: Arash A. Nejad / SCANPIX

Striden om de nasjonale prøvene kan bli viktig ved stortingsvalget til høsten, mener valgforsker Bernt Aardal.

28.01.05 14:17

- Striden om prøvene kan bli en snøball som - koblet til andre skolespørsmål - kan skape en bølgebevegelse blant ungdom, sier Aardal som er professor ved universitetet i Oslo.

Flesparten av 10. klassingene som disse dager har de omstridte nasjonale prøverne har ikke stemmerett ved høstens Stortingsvalg, men Aardal mener at diskusjonen kan engasjere 18-åringer med stemmerett.

- En slik konkret sak kan skape engasjement blant ungdom. Det er interessant fordi ungdom tradisjonelt ikke er så ivrige til å gå til valgurnene, sier Aardal til TV 2 Nettavisen.

Han understreker at det er vanskelig å si hvor lenge diskusjonen om prøvene vil vare og hvor stort engasjementet mot prøvene blant elevene egentlig er.

- Samtidig er dette en konkret sak som vi vet engasjerer ungdom mer enn tidligere skoledebatter som for eksempel offentlige kontra private skoler, sier professoren.

Skolepolitikk fenger
Skolepolitikk har tidligere vist seg å være avgjørende for valgresultatene. Høyre hadde suksess med å fokusere på skolepolitikk ved valgene både i 2001 og 2003. Ved Stortingsvalget i 2003 hadde Høyre et godt utgangspunkt, men Sosialistisk Venstreparti klarte også presentere seg som et parti som var opptatt av skolepolitikk. Det tjente partiet på, i løpet av valgkampen var det en dobling av velgere som mente at SV hadde den beste skolepolitikken.

- Hvis det kommer inn nye momenter inn i valgkampen til høsten som nasjonale prøver og eksamensform, kan det skape engasjement. Vi ser ofte at nye politiske vinder blåser først og sterkest blant ungdom. Derfor er skolevalgene interessante, sier Aardal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.