*Nettavisen* Nyheter.

Skrev blogg - fikk invitasjon av Jens

Foto: Aas, Erlend (NTB scanpix)

Kan gi ti ganger mindre papirarbeid. - Dette er et fantastisk godt forslag, sier statsministeren.

15.03.13 16:59

(Nordlys )- Jeg har aldri fått så mye respons på en bloggpost, sier tromsøværingen Harald Groven (37) med et smil.

Fredag møtte småbarnsfaren fra Tromsø til frokostmøte i Statsministerens bolig, sammen med NHO, KS og de store fagforbundene.

På programmet sto forenkling av offentlig sektor. Og etter å ha vist frem hvordan foreldrepermisjonssøknader til NAV kan gjøres med ti ganger mindre papirarbeid, sto Stoltenberg og statsrådene Liv Signe Navarsete og Rigmor Aasrud i kø for å rose ham.

- Dette er et fantastisk godt forslag til hvordan foreldrepermisjonen kan gjøres enklere i Norge, sier Jens Stoltenberg til Nordlys.

Permisjonskalkulator
Alt startet med en bloggpost Groven sendte inn på regjeringens blogg «Enkelt og greit», som ble åpnet for en måned siden – og som er en del av et prosjekt som skal gjøre innbyggernes møte med det offentlige enklere.

I bloggposten forklarer Groven på en enkel måte hvordan NAV med en foreldrepermisjonskalkulator kan la foreldre selv regne ut foreldrepermisjonen på nett. I dag møter foreldre som skal søke permisjon et skjemavelde fra NAV.

Statsminister Jens Stoltenberg mener forslaget er enkelt og genialt.

- Det er bra for foreldre, og det er bra for NAV, som kan bruke ressurser på andre og viktigere ting, sier Stoltenberg.

- Vi har verdens beste foreldrepermisjon i Norge. Det er ingen grunn til at vi skal ha verdens vanskeligste søknadsskjema, fortsetter statsministeren.

- Så nå settes det i gang et arbeid for å følge opp Grovens forslag?

- Nå settes det i gang et arbeid som skal lede frem til konkrete tiltak før sommeren. Fagfolkene må selvsagt se på det, men jeg ser ingen grunn til at dette ikke må kunne gjøres enklere, mener Stoltenberg.

Ble pappa i fjor
Det var da Groven selv ble pappa for første gang i fjor at han oppdaget hvor mye arbeid det ligger i å søke foreldrepermisjon.

- Jeg og kona måtte sende inn 12 skjemaer og til sammen 35 sider dokumentasjon og papirer til NAV for å få godkjent en vanlig foreldrepermisjon. Det meste av det som spørres om i skjemaene er allerede lagret i datasystemer som ikke snakker sammen, forteller Groven.

I bloggposten foreslår han at kalkulatoren legges inn i en nettside eller en app, hvor man får mulighet hvor lenge mamma- og pappapermen strekker seg med de forskjellige valgmulighetene det er anledning til. Groven foreslår at mor og fars tidslinje må vises ved siden av hverandre i en kalender, at offentlige fridager bør være synlige, slik at man ser om tidskabalen går opp før plass i barnehage.

Kun ett skjema
Deretter mener han permisjonssøknaden bør bestå av kun ett skjema.

- Disse skjemaene fylles ut 62.000 ganger hvert år. En slik forenkling kan spare norske foreldre for 300-400 årsverk i tid kastet bort på skjemaer og besøk på NAV-kontor, sier Groven, som til vanlig jobber med å utforme nettsider på Senter for IKT og utdanning i Tromsø.

- Jeg er vant til å sende forslagene mine til forbedringer oppover i systemet, før de stopper der. Dette sendte jeg helt og fullt inn som privatperson, sier han.

Det er fornyings-, og administrasjons- minister Rigmor Aasrud som skal lede arbeidet med å behandle forslagene og innspillene som er kommet inn.

Les flere saker fra Nordlys.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.