*Nettavisen* Nyheter.

Skrikende mangel på boliger

Behovet for boliger er større enn først antatt. Det kan få konsekvenser for boligprisen.

14.05.07 09:50

De neste 18 årene er det behov for rundt 50.000 nye boliger i hovedstaden, ifølge Oslo kommunes egne beregninger, som kommer frem i Kommuneplanen 2008.

NA24 - din næringslivsavis

Dermed må boligbyggingen holde seg på rundt 2.800 nye leiligheter, eneboliger og rekkehus frem til 2025. Ifølge Obos er det rundt 1000 boliger mindre enn gjennomsnittet de siste tre årene, og Obos-sjef Martin Mæland tror kommunen tar i for lite når de beregner boligbehovet de neste 18 årene.

Må bygges mer
- Behovet kan fort vise seg å bli større og kommunene må planlegge for å finne nye arealer, sier han til NA24.

Han spår behovet til å kunne bli så stort som mellom 70.000 og 100.000 nye boliger de neste 18 årene.

- Boligbyggingen bør være mye høyere. Klarer man ikke det, vil prisene stige mye mer, sier sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret.

Han støtter opp under Mælands spådom, og mener Oslo kommune må få fart i klargjøringen av nye områder.

- Katastrofe
- Behovet kan fort bli mye større enn det kommunen ser for seg. Man må klargjøre nye områder i tide, ikke om ti år. Gjør man det, vil vi få en desto større katastrofe om ti år, forteller Mæland og spår boligmangel om kommunen ikke foretar seg noe.

- Vi tror Oslo kommune baserer seg på for lav befolkningsvekst. Det er vanskelig å si hva som skjer, men den har vært mye høyere de siste årene. Hvis befolkningsveksten fortsetter, bør boligbyggingen være mye høyere, sier Senneset.

Få områder igjen
Mæland viser til at det kun er ett stort område som ikke er utbygd ennå i Oslo, på Søndre Nordstrand. De siste 20 årene har det vært snakk om utbygging på Gjersrud og Stensrud, ved Mortensrud, uten at det har blitt noe av det.

- Det er ikke mange store områder igjen, hvis man ikke skal begynne å bygge i Marka. Men det man kan gjøre er å gjøre om slitne næringsområder i Groruddalen og så videre til boligområder, sier han og viser til det Obos er i ferd med å gjøre med milliardinvesteringene på Økern og i Kværnerbyen.

Mæland savner en aktiv holdning fra Byrådet til hvordan nye arealer skal sikres for å kunne dekke fremtidens boligbehov. Han viser til at, om verden ikke stopper opp, vil det være behov for nye arealer til boligbygging også etter år 2025

Klikk på bildet for å forstørre.

Bygges mer i gode tider
Ifølge Senneset kan det bli vanskelig å holde tritt om befolkningsveksten var så stor som den var i Oslo i fjor. Selv om fjoråret ga en større befolkningsvekst enn normalt, så kan den holde seg høy i årene som kommer.

- I gode tider vokser befolkningen i Oslo fort, i dårlige tider saktere. Men om de gode tider holder seg, så ligger kommunen for lavt i sin befolkningsprognose, sier Prognosesenterets sjeføkonom.

- Alt avhenger av hvordan den økonomiske veksten blir, og hvor stor innflyttingen blir. Men man bør forberede seg på at den økonomiske utviklingen og tilflyttningen blir som i dag. Da trenger man flere arealer, sier Mæland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.