RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skriker etter en ny politikk

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Fiskeri - og Havbruksnæringens Landsforening krever nye industripolitiske verktøy.

Les NA24 på mobil

- Mer industripolitikk, mer tilrettelegging og mindre reguleringsiver bør være stikkordene for fiskeripolitikken.

Dette er noe av det sentrale i de to høringssvarene Fiskeri og Havbruksnæringens Landsforening (FHL) har sendt til en utredning som Fiskeri- og kystdepartementet fikk overlevert fra Strukturutvalget 19. august i år.

NA24 - din næringslivsavis

Tiltak
Det regjeringsutnevnte strukturutvalget ble nedsatt for å vurdere dagens ordninger. Den inneholder en analyse og vurdering av strukturordningene for fiskeflåten, og ulike forslag til fremtidige strukturordninger. I takt med at fiskeflåten har blitt stadig mer effektiv ønsket man å se på tiltak for å ta ned fangstkapasiteten. Dette var noe av bakgrunnen for at utvalget ble satt ned.

Regjeringserklæringen på Soria Moria tilsa at man skulle se på dagens politikk, og et flertall i strukturutvalget har blant annet stemt i mot en tidsuavgrenset kvoteordning.

- Struktutvalgets flertall har et sterkt ønske om å styre hvordan man kan samle rettigheter og drive gjennom kraftig politisk styring. De mener blant annet at vi nå skal gjeninnføre det gamle regimet med tidsbegrensede kvoteordinger på 15 år. Dette skaper en uforutsigbarhet for de mange som har investert i båt og anlegg, sier direktør Geir Ove Ystmark i FHL industri og eksport til NA24.

Sterkt konkurranseutsatt
Mandag la Fiskeriforskning frem en rapport som viser at mange arbeidsplasser har gått tapt i fiskeindustrien de siste årene. Fiskerinæringen ved FHL skriker etter etter en ny industripolitikk, og mener mer tilrettelegging og mindre reguleringsiver bør være stikkordene for fiskeripolitikken.

- Fiskerinæringen har tapt 4000 arbeidsplasser siden 1992. Da kan man stille seg visse spørsmål. Dersom utvalgets flertall blir omgjort til politikk, vil det redusere konkurranseevnen og flere distriktsarbeidsplasser vil gå tapt. Nå trenger vi en industripolitikk som tar innover seg at fiskerinæringen er sterkt konkurranseutsatt, sier Ystmark til NA24.

Ja, og nei
Stortingsrepresentant og næringspolitisk talsmann i Høyre, Petter Løvik, vil ha mindre byråkrati.

- Ja til bedre tilrettelegging og mindre regulering. Men i praksis, nei til distriktskvoter der «dårlige» bedrifter på land skal få råstoff som ellers ville ha gått til «lønnsomme» bedrifter. Dette gir stort netto tap for nasjonen, stort byråkrati og svært liten positiv effekt, sier Løvik til NA24.

Ikke bare negativt
Løvik mener at det har ikke bare vært negativt at industrien har mistet arbeidsplasser.

- Det er ikke entydig negativt at arbeidsplasser har gått tapt i fiskeindustrien. Dette har vært medvirkende til bedre lønnsomhet totalt. Og uten lønnsomhet sikrer vi ingen arbeidsplasser. Struktureringen vil og bør holde frem på både på land og sjø, mener Løvik.

Han legger til at generelle rammevilkår for næringsliv generelt og tilgang til marked er svært viktig også for fiskeindustrien.

- Må tåle konkurranse
- FHL mener at det er et politisk paradoks av dimensjoner at fiskeriindustrien ikke har anledning til å sikre seg stabil råstofftilgang på lik linje med fiskereide bedrifter. Hva mener du om det?

- Langsiktige avtaler mellom industri og fiskebåt bør være mulig. Men det er også et selvstendig poeng å ha en viss konkurranse om råstoffet mellom flere aktører. Deltakerloven som regulerer hvem som kan eie fiskefartøy fungerer rimelig bra. Loven må praktiseres med fornuft, og dispensasjoner må være mulig. Men det vil være feil å oppheve loven med fare for altfor sterk vertikal integrasjon. Litt konkurranse om råstoffet må partene tåle, sier Løvik.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere