Skuffede bønder

- Medlemmene veldig er skuffet, sier bondelagsleder Bjarne Undheim. Tirsdag møtes partene i jordbruksoppgjøret på nytt.

Bøndene har krevd 1,7 milliarder kroner. Tilbudet som kom lørdag er på 580 millioner.

Milliardgap
Det er med andre ord et gap på over en milliard mellom krav og tilbud.

Tirsdag skal Norges Bondelag og Norsk Bonde og Småbrukarlag, melde tilbake hva de mener om Statens tilbud. Et tilbud som ble utsatt en dag fordi regjeringen ikke ble enige til fristen om hva bøndene kunne tilbys.

- Medlemmene veldig er skuffet, slår Bondelagsleder Bjarne A. Undheim fast.

- Kraftige reaksjoner
- Vi har fått kraftige reaksjoner på Statens tilbud fra alle deler av landet, forteller Undheim.

- Regjeringa har sjøl bygd opp forventingene til disse forhandlingene, blant annet gjennom Soria Moria-erklæringen. Medlemmene våre reagerer på at det er få spor av erklæringen i det tilbudet som har kommet. Det er kort og godt for lite midler som kan gi inntektsøkning for bøndene, sier Bondelagslederen.

Ikke før 2008
- Det er også grunn til å merke seg, sier han, - at Regjeringa gjennom tilbudet regner inn en skattelettelse som først får direkte virkning for den enkelte i 2008. Som om ikke det er nok, trekker Staten inn hele gevinsten ved at antall årsverk går ned, mens Stortinget tydelig har sagt i fra om at jordbruket skulle beholde hele eller mesteparten av produktivitetsgevinsten.

Organisasjonenes krav vil gi bøndene en inntekstøkning på 21.000 kronet i snitt. Statens tilbud vil gi hver bonde rundt 10.000 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag