*Nettavisen* Nyheter.

Skviset av stormakter

Norge er i ferd med å havne i en maktskvis mellom Russland og USA.

25.04.07 10:47

Politiet er i alarmberedskap når USAs og Russlands utenriksministere kommer til Oslo.

NA24 - din næringslivsavis

Det blir oslopolitiets største sikkerhetsutfordring når Natos utenriksministere kommer til hovedstaden for uformelle møter denne uken. Samtidig kommer regjeringen til å diskutere sin kanskje aller største sikkerhetsmessige utfordring - nordområdene - med noen av verdens mektigste mennesker.

For Norge er i ferd med å havne i en stormaktsskvis, skal vi tro Terje Knutsen, universitetslektor ved Universitetet i Bergens Institutt for sammenliknende politikk.

Holdt utenfor Svalbard-møte
Før jul i fjor fikk Utenriksdepartementet ferten i at Storbritannia hadde invitert flere EU-land, USA og Russland til et møte hvor de drøftet noen av de mest følsomme spørsmål knyttet til håndhevelsen av norsk suverenitet over Svalbard. Ifølge Aftenposten var møtet over da norske myndigheter ble kjent med det, noe Utenriksdepartementet reagerte kraftig på.

- Etter min mening er nordområdene den største utenrikspolitiske utfordringen Norge står ovenfor. Hvordan vi skal forvalte ressursene, og hvem som skal få slippe til, sier Terje Knutsen til NA24.

Hvis EU, USA og Russland blir enige om en felles politikk for nordområdene har Norge svært lite å stille opp med, og risikerer å bli skviset mellom stormaktene og deres interesser, mener han.

- Selv om det er litt uklart hva som ble diskutert på dette møtet, ser det ut som om disse landene har et behov for å få avklart sin politikk uten at Norge er til stede, sier UiB-forskeren før han legger til at det er viktig ikke å overdramatisere betydningen av ett enkelt møte.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Dårlig argument
Storbritannias utenriksminister, Margaret Beckett, hevdet at møtet skjedde på et lavt embetsnivå.

- Stort sett alle politiske møter mellom land på et lavt nivå, sier Knutsen og hevder det er et dårlig argument.

Til universitetets forskningsmagasin, På Høyden, sier han at det at Norge ikke ble invitert betyr uansett at de involverte landene er uenige om hvordan Norge driver politikk i nordområdene.

Knutsen tror dette vil bli et tema når Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre hver for seg skal møte Condoleezza Rice, USAs utenriksminister, og Russlands Sergej Lavrov.

- Det vil nok utvilsomt bli benyttet som en veldig god anledning til å få avklart så mye som mulig. Både når det gjelder Russlands og USAs posisjon og interesser, sier Knutsen.

Snakker om nordområdene
- Vi har ikke kommet så langt i planleggingen at vi har tatt stilling til hvilke tema, men det er klart at vi kommer til å snakke om nordområdene både med Lavrov og Rice, sier Ingvar Havnen til NA24. Han er leder for internasjonal avdeling ved Statsministerens kontor.

Han legger til at samtalene også vil bli preget av at problemstillinger knyttet til Nato-toppmøtet.

- Men for oss står nordområdene sentralt. I bilaterale samtaler med Russlands utenriksminister er det et viktig og tilbakevendende tema. Det er klart at med de energispørsmålene vi ser der oppe, er det et veldig interessant tema, og viser også til regjeringens Nordområdemelding, som ble lagt frem før jul.

Klikk på bildet for å forstørre.

Enorme petro-reserver
Etter å ha havnet i bakleksa etter den kalde krigens slutt, er nordområdene igjen brennaktuelle. Store olje- og gassreserver ligger skjult under havbunnen, og noen av verdens største fiskeressurser. Særlig det første er viktig for stormaktene, men heller ikke fiskerispørsmålet er uten betydning. US Geological Survey regner med at nær 25 prosent av verdens uoppdagede petroleumsressurser ligger i arktiske strøk. Derfor er grenselinjene mellom de ulike landenes kontinentalsokkel stadig viktigere.

- Norge opprettet en 200-milssone i 1977, uten å rådføre seg med noen andre. Der forvalter Norge ressursene på vegen av andre land og gir fiskekvoter, selv om den i prinsippet er åpen for alle som har undertegnet Svalbardtraktaten. Det er omstridt, og Russland har ikke akseptert den sonen, forteller Knutsen.

Avgjørende delelinje
En ekstra liten dimensjon i denne saken er at Norge og Russland ikke er enige i hvor den såkalte delelinjen på kontinentalsokkelen skal gå. På tross av at det har vært drevet forhandlinger i snart 30 år.

- Dette vil være av avgjørende betydning for Norge. Spesielt nå som det er oppdaget så store olje- og gassressurser der oppe, legger han til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.