RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Lise Åserud (Scanpix)

Slakter Brustads kakenekt

- Urimelig, strengt og puritansk, mener kostholdsprofessor.

- Vi må vokte oss vel for et slags sunnhetsraseri og ikke glemme at helsen kan ha godt av litt fest og nytelse, sier professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo Per Fugelli til Nettavisen.

LES OGSÅ: Får skylda - igjen
LES OGSÅ: Ingen kakekos med Brustad
LES OGSÅ: Her er Brustadkaka

Feire med annet enn gulrøtter
Dermed retter han kraftig kritikk mot helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad som vil ha slutt på bursdagskaker i norske barnehager.

- Når noen fortjener ekstra fest så burde det feires med annet enn gulrøtter og druer, sier Fugelli.

Torsdag la regjeringen frem nye retningslinjer for måltider i barnehagene. Der skal grovt brød, frukt og grønt, og kylling og fisk være på barnas menyer. I tilegg oppfordrer regjeringen om at markeringer og feiringer skal gjennomføres uten søt og fet mat og søt drikke.

Regjeringens retningslinjer blir slaktet av ekspertene.

- Farlig med overfokusering
Daglig leder for Interessegruppa for kvinner med spiseforstyrrelser (IKS) Ellen Berg Ottesen tror heller ikke bursdagsfeiringer med kake er så skadelig.

- Jeg tror ærlig talt ikke at det er så farlig med litt kake innimellom. Man burde heller slå sammen bursdager enn å nekte barna søtsaker av og til. Dette fører til en overfokusering på sunnhet som er veldig farlig, sier Ottesen.

- Jeg synes Brustad har veldig mye fokus på dette farlige sukkeret, når det bør handle om hvordan vi har det med oss selv. Når staten går ut med anbefalinger og føringer er det dessuten verdt å spørre seg om hvem dette egentlig vil nå ut til. Er det voksne inaktive mennesker eller er det unge mennesker som i utgangspunktet er opptatt av mat og helse og kosthold? spør Ottesen.

-Skivebom
Professor Fugelli mener Brustad skyter skivebom med de nye retningslinjene.

- Jeg synes det er svært plagsomt at vi har en helseminister som gir inntrykk av at hun tror helsa til mennesker bare har med kosthold og fysisk aktivitet å gjøre, sier Fugelli.

- Det er klart kosthold er viktig, men det må ikke få enerett. Jeg skulle ønske hun brukte mer tid på 80.000 barna som lever i fattigdom, og forebygget forskjellsbehandlingen i samfunnet. Den viktigste helsekilden for et menneske heter verdighet, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere