RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slakter norsk kollektivtrafikk

Sist oppdatert:
Norge er et U-land når det gjelder tilrettelegging av kollektivtrafikken for funksjonshemmede, hevder Norges Handikapforbund.

- 19 av 20 bussholdeplasser må bygges om for at tilbudet skal bli brukbart, sier forbundsleder Eileen Reinås i Norges Handikapforbund til Kanal 24s Nyhetspuls.

Tirsdag setter Handikapforbundet en en landsomfattende aksjon søkelys på det som for Norges rundt 330.000 bevegelseshemmede oppleves som et daglig problem, nemlig kollektivtrafikken.

- Må bæres
-Vi har sjekket tilgjengeligheten ved 2.400 busstasjoner, og ved 94 prosent av dem var tilgjengeligheten så dårlig at de bevegelseshemmede måtte bæres ombord, sier Reinås.

Det vanligste problemet er at perrongene ikke er tilpasset bussene, slik at det blir en stor glippe man må forsere for å komme seg ombord.

- Kjører man rullestol kan dette bli rent umulig uten hjelp slik situasjonen er i dag, sier Reinås.

Bedre i Sverige
Norge burde lære av sine svenske naboer, sier samferdselskonsulent Tore Amblie Bjørback i NHF til Kanal 24.

- Der har man en handlingsplan for å gjøre transporttilbudet bedre for funksjonshemmede. Staten bevilget 150 millioner for å gjøre noe med holdeplassene, og da snakker jeg bare om Skåne i syd-Sverige ,sier Reinås.

I tillegg måtte svenske kommuner stille opp med tilsvarende beløp, slik at man tilsammen har brukt 300 millioner kroner over en periode på seks år. Resultatet er 1.900 holdeplasser tilgjengelige etter en mal man har laget, uten glippe mellom buss og perrong.

Gir store kostnader
Reinås mener det dårlige kollektivtilbudet i Norge også er et økonomisk problem.

- Det er jo nettopp på grunn av det her at det koster så mye både når det gjelder trygdebilordning, TT-ordning, og vi har store utgifter på helsebudsjettet både når det gjelder reise til behandling, lege og sykehusopphold fordi vi ikke kan bruke det ordinære kollektivtilbudet.

Hun mener det hadde vært mye å spare på å tilrettelegge kollektivtilbudet for de handikappede

-Så lenge det ikke er noe å kompensere, så ville jo kompensasjonsordningene forsvinne, sier Reinås.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere