RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slakter treg krisehåndtering

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Den økonomiske krisen er i ferd med å ramme norsk industri for fullt, men ennå har bedriftene ikke sett noe til regjeringens siste bankpakke.

Oslo (ANB): – Mangelen på tempo i regjeringens krisehåndtering er urovekkende og sterkt kritikkverdig, sier bransjepolitisk direktør Knut Sunde i Norsk Industri til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Knallhard kritikk
Han retter knallhard kritikk mot den rød-grønne regjeringen fordi den ennå ikke har fått satt bankpakke 2 ut i livet.

– Det er allerede tre måneder siden denne pakken ble vedtatt for å bedre kredittsituasjonen for næringslivet. Men hittil er det ingen bedrifter som har fått noen nytte av pakken. Årsaken er at regjeringen fremdeles arbeider med å få forskriftene på plass, slik at den kan begynne å virke. Det er et illevarslende lavt tempo, sier Sunde.

Problemene med å få ferdig forskriftene skal visstnok ha sin bakgrunn i dialogen med overvåkningsorganet ESA om forholdet til konkurransereglene i EØS-avtalen. Men uansett burde det etter så lang tid ha latt seg gjøre å lage en bankpakke som tilfredsstiller ESA, mener den bransjepolitiske direktøren i Norsk Industri.

Han understreker at det haster. For hver måned som går vikler industrien seg inn i stadig større problemer.

Bare begynnelsen
Sunde mener det ser ille ut for de neste månedene. For ennå har vi bare sett begynnelsen på de alvorlige virkningene som den økonomiske krisen kommer til å få for etterspørsel, produksjon og sysselsetting i norsk industri.

Nå viser konjunkturbarometeret for industrien at alt er i fritt fall – ordretilgang, produksjon, sysselsetting og priser. Mange bedrifter er i ferd med å redusere sine investeringsplaner ytterligere. Kredittindikatoren for næringslivet er negativ. Det betyr at kredittveksten stuper. Denne utviklingen må snus, og det relativt fort. Derfor er det så viktig å få på plass bankpakke 2, understreker han.

– Hvilke industribransjer vil merke problemene mest i de nærmeste månedene?

– Problemene kommer over hele fjøla. Det er ikke så mange, om i det hele tatt noen, som vil unngå betydelige problemer. Men fremdeles sitter offshore og maritim sektor med en forholdsvis betydelig ordremasse. Det vil så å si holde dem flytende i en viss tid framover. Men etter hvert blir også disse sektorene berørt, hvis investeringslysten i mellomtiden ikke tar seg markert opp igjen.

Krona lyspunktet
Det eneste lyspunktet Sunde ser i øyeblikket er den svake krona. Den gjør at bedrifter som selger varer i Euro får relativt godt betalt.

Men bortsett fra det ser han få tegn til at det blir bedre med det første. Tvert imot – når juli-tallene kommer tror han arbeidsløsheten vil passere 100.000.

– Det blir verre, mye verre, før det igjen blir bedre, spår Knut Sunde. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere