RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik blir din lommebok

Sist oppdatert:
Økt makspris for barnehageplass og toppskatt for flere ligger i kortene når Kristin Halvorsen legger fram statsbudsjettet fredag.

Økning av toppskatten, likningsverdien på boliger og matmomsen kan bli resultatet når statsbudsjettet legges fram fredag klokken 10.00. I tillegg vil maksprisen for barnehager ifølge VG gå opp med 80 kroner.

Senterpartiet har tidligere gått inn for å fjerne matmomsen helt, og raste over at Bondevik-regjeringen i statsbudsjettet i fjor ville øke matmomsen fra 11 til 13 prosent. Nå må Sp-leder Åslaug Haga trolig spise enda surere epler neste år ved at hennes egen regjering øker matmomsen til 14 prosent. Regn ut hva økningen kan bety for deg.

Det er også ventet at likningsverdien for boliger vil bli justert opp med 10-15 prosent. Dette vil merkes av mange, men nok en gang mest for de som har de dyreste boligene. Regn ut hva økningen kan bety for deg.

Det har også kommet signaler om at innslagspunktene for toppskatten justeres nedover. Det vil i så fall bety flere tusen kroner mer i skatt for inntekter over 400.000 kroner.

Regn ut hva den nye toppskatten kan bli for deg .

Les mer om tallene på statsbudsjettet her

Dyrere barnehager
Regjeringen lovet i Soria Moria-erklæringen at en barnehageplass skal koste maks 1750 kroner når full barnehagedekning er oppnådd, senest ved utgangen av 2007. I Soria Moria-erklæringen ble det lovet at maksprisen skulle reduseres til 1750 kroner ved utgangen av 2007. Men i stedet for en reduksjon, vil Kunnskapsminister Øystein Djupedal øke maksprisen med 80 kroner, slik at totalprisen ender på 2330 kroner, skriver VG Nett. Dette er et klart brudd med barnehageforliket som alle partiene på Stortinget ble enige om 2004.

CO2
Regjeringen har varslet at de vil legge om bilavgiftene slik at forurensende biler blir dyrere. Hydrogenbiler med forbrenningsmotor skal gis fullt avgiftsfritak på linje med el-biler og hydrogenbiler med brenselceller.

De første endringene kommer allerede nå, og vil ramme biler som slipper ut mye CO2. Regjeringen har lovt at avgiftsendringen ikke skal ramme vanlige familiebiler. Endringen skal heller ikke øke øke de samlede bilavgiftene i sum.

Skattegave til LO
Etter bråket om sykefraværet skal det mye til for at regjeringen ikke vil holde løftet om å øke fradraget for foreningskontingenten med 450 kroner, fra 2250 til 2700 kroner. Dette meldte Dagsavisen for noen uker siden. Er det sant vil bare LOs over 800.000 medlemmer få en samlet skattelette på 100 millioner kroner.

Godbiter til ungdom
Ungdommer kan regne med at regjeringen vil øke fribeløpet, altså beløpet de kan tjene før de må betaleskatt. I dag er det på 29.997 kroner.

I løpet av tre år skal alle elever i videregående skole få gratis skolebøker og et ikke-behovsprøvd stipend, lover kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV). Det blir bevilget 373 millioner kroner til gratis læremidler neste år. Elevene i andreklasse på videregående er de som først skal få gratis bøker. Så følger de andre klassetrinnene etter.

Høyere skatt for rike
Skattenivået skal tilbake til 2004-nivå . Det betyr en skatteregning til det norske folk på to milliarder. Men spørsmålet er hvem som skal få den.

Det vi vet er at det først og fremst blir de rikeste blant oss. Det betyr sannsynligvis mer toppskatt og færre fradrag fra formuesskatten. Det er også sannsynlig med en oppgang på ligningsverdien på aksjer, boliger og fritidseiendommer,

Sterke rykter om skatteendringer har skapt panikk i finanskretser de siste dagene.

En lang rekke eiere har tømt kassen i sine private selskaper på grunn av sterke rykter om skatteendringer i statsbudsjettet. De frykter det kan bli slutt på skattefri tilbakebetaling av aksjekapital som eierne tidligere har skutt inn i selskaper de eier.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere