RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik blir eierskapsmeldingen

Sist oppdatert:
Nei til fete opsjoner - ja til styrekontroll. Det blir konklusjonen i regjeringens eierskapsmelding.

Ikke uventet blir eierskapsmeldingen, som regjeringen varslet allerede i Soria Moria, utsatt til høsten.

NA24 - din næringslivsavis

Det har vært mye bråk rundt statlig eierskap og næringspolitikk. Det hele startet med nedleggelsen av Union i Skien, fortsatte med utbytter, lønnsbråk i statlige selskap, og ble avsluttet med salget av Bane Tele til kommunalt kontrollerte Bredbåndsalliansen og med bråket rundt utnevnelsen av Johan Fr. Odfjell som ny styreleder i Statoil.

Hele tiden har regjeringen, med nærings- og handelsminister Odd Eriksen i spissen, henvist til den kommende eierskapsmeldingen. Den var varslet før sommeren, og senest på en pressekonferanse om statlig eierskap tidligere i juni, sa han at den ikke skulle utsettes.

Ting tar tid
- Vi har ikke tatt en beslutning om at den ikke skal leveres i vårsesjonen. Målsetningen om å levere den før sommeren står fast og vi har ikke endret den. Ambisjonen er å levere den før sommeren, sa Eriksen 7. juni i år.

- Det er utfordrende å være konkret og presis. Vi vil at den skal være så god som mulig. Ting tar tid, svarte næringsministeren på spørsmål om hvorfor det hadde tatt så lang tid å gjøre den ferdig og nå trenger han altså mer tid.

Men mye av innholdet er likevel klart. Etter det NA24 kjenner til kommer både tema som aksjebaserte opsjoner, utnevnelse av styremedlemmer og en revidering av ervervsloven til å komme med i meldingen.

Sterke krefter i Arbeiderpartiet har sett seg lei på fete opsjonspakker og stadig høyere lønninger til næringslivsledere.

- Ledere har et særskilt ansvar og moderasjon må også gjelde der. Uansett om det er privat eller satlig eid er det viktig å holde fast ved ansvarlige prinispper, mener næringsministeren.

Utnevne styrerepresentanter
Spørsmålet om utnevnelse av styrerepresentanter blir behandlet i eierskapsmeldingen. Blant annet nye retningslinjer for lønnsfastsettelsen til toppsjefer i selskaper staten er eier eller har betydelige eierandeler. I samme åndedrag kommer de til å ta opp aksjer og opsjoner. Meldingen vil vurdere hvilket ansvar styrene i statlig eide selskaper har knyttet til opsjoner og andre insentivprogram basert på aksjer.

Det har vært mye bråk også rundt utnevnelse av styrerepresentanter i selskaper hvor staten har store eierandeler. Det hele eksploderte rundt styreledervervet i Statoil. Johan Fr. Odfjell ble nominert, men trakk seg etter massivt press. De rødgrønne vil ha større kontroll over selskapene staten har aksjer i, og det må gjøres gjennom styrene. Et mer aktivt eierskap må innebære at staten påvirker sammensetningen av valgkomiteer og styrer.

Union-saken i Skien aktualiserte en ny ervervslov. Den forrige loven var virksom fra 1994 til 2002 og betydde at meldeplikt til departementet ved større eierskapsendringer i større bedrifter. Etter mye om og men er det klart at denne loven neppe kommer til å bli gjeninnført i den formen, men heller som et tiltak for å stanse uønskede nedleggelser. I eierskapsmeldingen kan det bli stilt større krav til forhandlingsprosesser og økonomisk vederlag til overtallige ved nedleggelser.

Hindre utflagging
Et hovedformål for statlig eierskap i mange bedrifter, ikke minst i Statoil, er fortsatt å sikre nasjonal forankring av bedriftene, med hovedkontor, forskning og andre strategiske beslutninger i Norge og hindre utflagging og nedlegging av norske arbeidsplasser.

Det er bred politisk enighet om at Staten skal være aksjonær i selskaper av stor betydning for næringslivet og samfunnet. Og regjeringen har snakket om å øke sitt strategiske eierskap i norsk næringsliv. Energi, kommunikasjon, finans, fiskeri og havbruk er viktige områder hvor staten har eierinteresser.

Men det er lite sannsynlighet at staten kommer til å gjøre store oppkjøp, slik enkelte rødgrønne politikere har uttalt. Selv om regjeringen kjøpte seg opp i Nammo, har de også solgt seg ned. 50 prosent av aksjene i Bane Tele er solgt, men det er tvilsomt at det gjøres andre store endringer.

Ikke store oppkjøp
- Vi har ingen planer om konkrete endringer, men skal ha en høy eierandel i norsk næringsliv, sa næringsministeren da han la frem statens eierberetning tidligere i vår.

I Soria Moria-erklæringen slo regjeringen fast at de vil opprettholde de statlige eierandelene i viktige selskaper som Telenor, Norsk Hydro og DnBNOR. I tillegg skal Statnett, Statkraft og Statskog ikke selges eller delprivatiseres, slik enkelte i opposisjonen har ytret ønske om. Dagens eierandel i Statoil skal opprettholdes og det er trukket tilbake generelle nedsalgsfullmakter i Flytoget og Yara.

Men fasiten får vi altså ikke før til høsten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere