*Nettavisen* Nyheter.

Slik blir julen miljøvennlig

Foto: Miljøpartiet De Grønne

Er du et miljøsvin som har tanker om å bli miljøvennlig? Første steg kan du ta i julen! Sjekk tipsene her.

08.12.07 14:05

(iBergen.no) Ifølge Miljøpartiet De Grønne (MDG) kommer vi til å bruke mer enn 50 millioner meter med gavepapir til jul i år. Dette mener de er bekymringsverdig med tanke på at det er lite miljøvennlig.

- Gavepapir inneholder mange fargestoffer og lite fibrer, dette gjør det vanskelig å resirkulere og det bidrar til forurensning. I tillegg er det nesten ikke noe papir som har så kort levetid som gavepapir, sier leder for MDG Bergen Sondre Båtstrand til iBergen.no.

Vanskelig resirkulering
Hvert år deler Norges nest største renovasjonsselskap BIR AS ut røde sekker hvor man skal legge i gavepapir. Men dette hjelper ikke på resirkuleringsprosessen, mener Båtstrand.

- Gavepapir er vanskelig å resirkulere. Den prosessen blir ødelagt når man hiver oppi gavepapir. Det vanlige papiret resirkuleres ikke like godt. Det som ofte skjer er at noe av gavepapiret blir resirkulert, mens resten kastes. Da er vi like langt, mener MDG-lederen.

Klikk på bildet for å forstørre.

I stedet for å bruke gavepapir oppfordrer Båtstrand til å bruke gråpapir eller avispapir til å pakke inne gavene.

- Det trenger ikke være kjedelig å gjøre det slik. I aviser finnes det for eksempel mange fine bilder. Da er det mulig å lage en collage og man kan dekorere papiret med pynt. Det handler om å være kreativ – tenke alternativt, mener han.

- Ødelegger ikke det noe av stemningen?

- Noen vil nok si det, men jeg mener miljøet er viktigere. Dessuten er det om å gjøre det beste ut av situasjonen. Er man kreativ blir det ikke kjedelig. Jeg vil hvert fall oppfordre folk til ikke å bruke det gavepapiret som butikkene deler ut.

Her er miljøtipsene
Båtstrand anbefaler også folk til å bruke papiret om igjen fremfor å kaste det.

Her er noen miljøvennlige gavetips:
* Man må ikke være gnien og sparsommelig for å spare på gavepapiret (selv om det er en utmerket idé å bruke papiret flere ganger). Like langt kan man komme med litt oppfinnsomhet:

* Vreng pappesken og dekorer den, istedenfor å pakke den inn.

* Ta vare på nøytrale esker, papirposer, gråpapir og lignende gjennom året. Med litt kreativ dekor, kan det bli et personlig og morsomt gavepapir.

* Gi hverandre omsorg, tid og opplevelser i stedet for ting. Da sparer du ikke bare miljøbelastningen fra gavepapiret, men også fra gjenstanden inni. Mangler du ideer?

* Stort sett er farget gavepapir restavfall, men noen kommuner vil ha det sammen med papiret.

* Bruk gjenvunnet papir og gråpapir på pakkene. Gråpapiret kan fortsatt kildesorteres som papir - ta en vurdering!

Her kan du se hvordan du skal kildesortere i julen.

Her får du flere miljøvennlige juletips.

Les flere nyheter på iBergen.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.