*Nettavisen* Nyheter.

Slik gikk det galt for Valla

Gerd-Liv Valla kjemper for sitt LO-liv. Hva gikk galt?

09.03.07 14:22

Les også: Yssen: - Mest spent av alle

Da Ingunn Yssen gikk ut i VG med oppsigelsen som internasjonal sekretær i LO, dagen etter at hun hadde levert den 10. januar, hadde hun én offisiell støttespiller - tidligere leder i europaseksjonen i LO, Erna Ansnes.

NA24 - din næringslivsavis

Fredag legger det eksterne utvalget som har gransket Valla/Yssen-saken i LO frem sin sluttrapport. Det eneste som er helt sikkert før så skjer, er at Gerd-Liv Valla i løpet av de to månedene som har gått siden bråket startet for alvor, har fått atskillig flere fiender.

Og ingen nye støttespillere.

- Alt har gått galt
Seniorrådgiver i Geelmuyden.Kiese, Hans Geelmuyden, mener LO og Gerd-Liv Valla har seg selv å takke for hvordan saken har utviklet seg.

- Jeg er veldig glad for jeg ikke på noe som helst tidspunkt har vært inne som rådgiver i denne saken, for dette er et skoleeksempel på hvordan en slik sak ikke skal håndteres. Her har alt som kunne gått galt, gått galt, sier Hans Geelmuyden til NA24.

Geelmuyden ramser opp i fagterminologi: feil arenaoppfatning, feil rolleoppfatning, hårreisende kynisk og vulgær historiefortelling, helt gale taktiske veivalg, elendig regi... og, mener PR-nestoren:

- En fullstendig uforståelig dramaturgi, som har sørget for å masseprodusere fiender og motstandere på løpende bånd.

Les alt om Valla-bråket her!

- Ikke tilfeldig
Politisk analytiker Aslak Bonde mener de siste ukenes medielekkasjer har tegnet et bildet av sterk splittelse og uro i LO, som det er viktig å få gjort noe med.

Bonde mener det må være veldig provoserende for de i LO-sekretariatet som presset gjennom en gransking, når LO-ledere som Sture Arntzen og Leif Sande går ut og sier at rapporten ikke har stor betydning.

- Det har nok store konsekvenser for den behandlingen som skal i gang på fredag, sier Bonde.

Ifølge Bonde vurdering er det ikke er tilfeldig at det kun er kritikk som har tilflytt offentligheten. Når VG fisker etter lekkasjer fra granskingsutvalget, er det fordi det er allment kjent at det har vært konflikt mellom Ellen Stensrud, Rita Lekang og Bente Halvorsen og Valla.

- Det vi har sett av lekkasjer til nå, har på en måte vært forutsigbare. De sier ikke noe om endret maktfordeling i LO, og jeg kan ikke lese av dem at hun har færre tilhengere, sier Bonde.

Kom på rekke og rad
Samme dag som VG bragte Ingunn Yssens oppsigelsesbrev dro mediene også opp den gamle, anonyme lederstil-kritikken mot Gerd-Liv Valla - fra da hun var justisminister Jagland-regjeringen i 1997.

Én uke senere sto tidligere statssekretær i Justisdepartementet, strafferettsadvokat Berit Reiss-Andersen, frem med kraftig kritikk av Valla. Også hun hadde opplevd seg mobbet, frosset ut, og endog løyet til.

Samme dag sto hennes statssekretær-kollega Øystein Mæland frem og bekreftet Reiss-Andersens opplevelse av Vallas lederstil. Samtidig kom det frem at Valla skal ha kalt sin politiske rådgiver, Øyvind Slåke, en «mammagutt».

Les: Spillet rundt Valla

Kritikk fra sine egne
Nå blir også kritikken fra Vallas egne intensivert. Flere forbundsledere kritiserer henne for å ha gått ut med et internt notat om Ingunn Yssen, og for generelt å ha utvist altfor liten ydmykhet i håndteringen av saken etter at den sprakk i media.

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Rolf Terje Klungland går spesielt hardt ut.

- Dersom jeg var i en situasjon hvor jeg måtte sette penger på noe, så tror jeg ikke LO kan leve med en leder som har sånne banesår, sa, blant annet, Klungland til NA24.

Les: Valla-dødaren

Skulle skape ro - skapte mer bråk
29. januar ble det klart at arbeidsrettsadvokat Jan Fougner, sammen med førstelagmann Nils Erik Lie og professor og advokat Kristin Normann, skal granske Valla/Yssen-saken.

Granskningen ble beordret av LO-sekretariatet i håp om at det kunne skape et pusterom. Det motsatte skjedde.

Allerede 1. februar kom de første lekkasjene fra «avhørene» Fougner-utvalget avholdt i LO.

Både LO-sekretær Rita Lekang og 1. sekretær Ellen Stensrud skulle ha forklart for granskningsutvalget at de har følt seg dårlig behandlet av LO-leder Gerd-Liv Valla. Føstnevnte skal ha blitt syk av den elendige behandlingen.

Åtte dager senere kommer det frem at daværende hovedkasserer i LO, Bente Halvorsen, også - i 2000, hadde fått føle Vallas lederstil på kroppen.

- Én feil og hun er ute
Den siste tiden har flere politiske kommentatorer konkludert med at om Valla ikke frikjennes fullstendig av Fougner-utvalget, så kan hun ikke bli sittende som LO-leder.

Denne uken gikk forbundsleder Sture Arntzen ut og «frifant». Reaksjonene fra forbundslederkollegene sier mye om hvordan stemningen i Valla/Yssen-saken i løpet av de nesten to månedene som har gått siden saken sprakk, har utviklet seg i kraftig disfavør av Gerd-Liv Valla.

Tolv av dem har ingen kommentar til saken. Bare to støtter Arntzen, mens fire forbundsledere refser ham.

- Finner utvaget brudd på arbeidsmiljøloven eller noe klanderverdig, må Valla gå. Da vil jeg fremme mistillit, og en LO-leder kan ikke leve med et flertall og et mindretall når det gjelder det grunnleggende spørsmål om tillit, sa leder i Forbundet for Ledelse og Teknikk, Jarle Molde, til VG tirsdag.

Fredag legges Fougner-utvalget frem sin sluttrapport, og da avgjør trolig Molde og resten av LO-sekretariatet Gerd-Liv Vallas videre skjebne i norsk offentlighet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.