*Nettavisen* Nyheter.

Slik kan streiken ramme deg

Foto: (Illustrasjonsbilde: Heiko Junge/Scanpix)

Hele 21.000 ansatte i stat og kommune kan gå ut i streik fredag hvis partene ikke blir enige.

24.05.08 15:22

Akkurat nå foregår det hele 13 uavhengige meklinger som vil få enorm betydning for hverdagen til tusenvis hvis partene ikke blir enige om en ny lønnsavtale.

At arbeidstakere er villige til å gjøre alvor av truslene om streik, så vi nylig i flyplasstreiken. Fagforeningene som nå mekler har varslet klare krav. Felles for alle er at de mener at de er blitt hengende etter i lønnsutviklingen ellers i samfunnet, og derfor nå krever et skikkelig lønnsløft.

Over 100 skoler
Streiken som kan få størst konsekvenser, er skolestreiken som Unio-medlemmer eventuelt vil stå for. Unio-kommune forhandler med Kommunenes Sentralforbund (KS).

Unio har varslet at de vil ta ut 3000 medlemmer. I første omgang vil deres streik omfatte sykepleiere, lærere, førskolelærere, forskere, fysioterapeuter, ergoterapeuter og administrativt personell. Det er skoler og barnehager i Bergen, Bærum, Tromsø og Karmøy som vil bli berørt. I tillegg forhandler Unio - Oslo for seg.

Her kan du se oversikten over skolene

Får ikke ta eksamen
Studenter ved høyere utdanning kan også rammes av streik. Universitetene i Oslo, Bergen, Tromsø og Stavanger, og høyskolene i Oslo, Bergen og Trondheim kan bli rammet. Det kan innebære at studenter ikke får tatt eksamen.

Les også:Frykter for eksamen

Lovløst i Oslo?
I Oslo kan det bli færre politi i gatene. Unio har nemlig varslet plassoppsigelser i politidistriktene i hovedstaden og Hordaland.

«Fri» parkering
En hyggelig nyhet er trolig at parkeringsvakter ved Trafikketaten i Oslo og Bergen går ut i streik. Også parkeringsvakter i Skien og andre kommuner vil legge med parkeringsblokkene sine hvis det blir streik.

Skattepengene ryker
Like morsomt er det ikke at skattepengene ryker hvis det blir streik for medlemmer i LO Stat.

- LO Stat har i sitt uttak lagt vekt på at en konflikt ikke skal true liv og helse. Men når rundt 1000 medlemmer i skatteetaten og skattedirektoratet blir tatt ut, vil jo det få stor innvirkning på det som skjer i årets skatteoppgjør, skriver LO Stat på sin hjemmeside.

Rammer også fotball
I Sarpsborg må trolig fotballkampen mellom Sparta Sarpsborg og Moss bli flyttet fra Sarpsborg stadion til Fredrikstad stadion hvis Fagforbundet ikke blir fornøyd med tilbudet fra KS.

Her får du oversikt over alle arbeidsgruppene som kan bli tatt ut i streik

Rammer storbyer
Byer som i første omgang vil bli rammet hvis medlemmer i Fagforbundet blir tatt ut i streik er Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø med følgende virksomheter; Arbeidstilsynet, NAV, skatteetaten, Havforskningsinstituttet, fylkesmannen, Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet, politiet, Arkeologisk museum i Stavanger, høgskolene, Kunnskapsdepartementet, Meteorologisk institutt, NOKUT, Statped, Universitetene, Bioforsk, Veterinærhøgskolen, Veterinærinstituttet og Oljedirektoratet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag