RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik lever du på 3.780 kroner

Sist oppdatert:
Sosialklienter i Grong kommune får 3.780 kroner i måneden. Se hvordan pengene skal strekke til her.

Sosialklientene i Grong kommune i Nord-Trøndelag får 490 kroner mindre i måneden enn den nasjonale, veiledende normen fra regjeringen på 4.270 kroner per måned, og 3030 kroner mindre enn det Sifo-økonomene mener en enslig norsk mann trenger for å leve.

1800 kroner til mat/husholdning
Men politikerne i Grong mener det er fullt mulig å leve på 3.780 kroner etter at strøm og husleie er betalt. De har laget følgende budsjett for hvordan pengene skal brukes:

Mat og husholdningsutgifter: 1.800 kroner

TV: 170 kroner

Telefon: 300 kroner

Transport/reiseutgifter: 500 kroner

Helse/hygiene: 600 kroner

Klær og sko: 300 kroner

Innboforsikring: 110 kroner

Totalt:3.780 kroner

Beløpet gjelder for personer som får sosialhjelp lenger enn seks måneder.

- Må leve fornuftig
Livsoppholdet skal dekke alle vanlige utgifter, og forutsetter ifølge kommunen «et nøkernt ernæringsmessig, fornuftig kosthold».

Formålet med sosialtjenesteloven er:

a) å fremme økonomisk og sosial trygghet, å bedre levevilkårene for vanskeligstilte, å bidra til økt likeverd og likestilling og forebygge sosiale problemer,

b) bidra til at den enkelte får mulighet til å leve og bo selvstendig og til å ha en aktiv og meningsfylt tilværelse i fellesskap med andre.

I tillegg får sosialklienter i Grong kommune dekket følgende boutgifter:

¿Husleie

¿Renter/avdrag boliglån

¿Strøm

¿Kommunale avgifter

¿Husforsikring

Sosialklienter i Grong kommune som får støtte i lenger enn seks måneder kan også få dekket utgifter til bil. Personer som er kronisk syke kan dessuten også få dekket utgifter til medisiner. De kan også søke om ekstra midler til å kjøpe klær/sko ved skifte av årstider, og hjelp til tannlegebehandling/briller. Det viser budsjettet som sosialsjef Ellrun Mari Øksnes i Grong kommune har sendt organisasjonen Fattignorge.

Ber Hanssen lage budsjett
Organisasjonen har bedt arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) og ordførere i landets kommuner legge fram budsjett der de viser hvordan de kan klare seg på rundt 4.720 kroner i måneden når strøm og husleie er betalt.

Hanssen har ikke satt opp noe budsjett ennå, i likhet med de fleste av ordførerne.

Vil øke satsene
Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) mener at den anbefalte minstesatsen er for liten. I et intervju med TV 2 Nettavisen fortalte Andersen at hun selv hadde prøvd å leve på sosialstøtte, og at det ikke var mulig å leve for 4270 kroner etter at husleie og strøm er betalt. En rekke kommuner betaler mindre sosialhjelp enn det regjeringen mener bør være minstesatsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere