RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

KREVER INNSTRAMMING: SV-leder Audun Lysbakken ber resten av Stortinget stille seg bak SVs krav om innstrammingspolitikk for å stanse norsk skatteflukt.
KREVER INNSTRAMMING: SV-leder Audun Lysbakken ber resten av Stortinget stille seg bak SVs krav om innstrammingspolitikk for å stanse norsk skatteflukt. Foto: Vidar Ruud (NTB Scanpix)

Slik reagerer politikerne på DNBs skatteparadis-tjenester

Sist oppdatert:
- Nå avsløres de flyktningene som virkelig undergraver velferden, sier SV-leder Audun Lysbakken.

- Nå avsløres de flyktningene som virkelig undergraver velferden. Det er skammelig når rikfolk snur ryggen til fellesskapet på den måten, og det er ikke til å tro at en statseid bank har hjulpet dem. SV har lenge tatt kampen for knalltøff innstrammingspolitikk mot skatteflyktningene, nå må resten av Stortinget høre på oss, skriver SV-leder Audun Lysbakken i en kommentar på Facebook.

Les også: DNB hjalp kunder med å sette opp konti på Seychellene

Aftenposten kunne søndag avsløre hvordan DNB i Luxembourg organiserte postboksselskaper i skatteparadiset Seychellene for kundene sine i årene 2006 til 2015, da det siste selskapet ble avviklet.

DNB beklager

DNB sier de angrer på at de var med på dette.

- Det er kundenes ansvar å rapportere egne midler til skattemyndighetene. Likevel mener vi at vi ikke burde ha medvirket til å etablere disse selskapene. Ikke fordi kundene har gjort noe galt, men fordi strukturene kunne misbrukes til å unndra skatt, uttalter DNB-sjef Rune Bjerke.

Kaller DNB en motspiller

DNB-ledelsen får så hatten passer av flere norske topp-politikere etter avsløringene:

Kristelig Folkepartis finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen skriver på Twitter at skatteparadisavsløringene blant annet i Aftenposten vil gi nye bidrag til å stoppe bruken av skatteparadis.

«DNB har dessverre vært en motspiller», skriver Syversen om rollen til Norges markedsledende bank.

Les også: Lekkede dokumenter viser Messis bruk av skatteparadis

- En skam

- Det er en skam å se at DNB, av alle, har brukt så mye krefter på å få kunder til aktivt å bruke skatteparadiser. Formålet med slike etableringer er hemmelighold og å unndra skatt fra land der virksomheten egentlig drives, sier Syversen til NTB.

SVs mann i finanskomiteen, Snorre Valen, foreslår ifølge NTB at alle statseide selskaper og fond trekkes ut av skatteparadis, herunder oljefondet, Norfund, Statoil og Telenor. Selskapsadvokaters taushetsplikt må også begrenses i spørsmål om bevisst skatteunndragelse, mener han.

SV vil videre ha et åpenhetskrav om skatteopplysninger i aksjonærregisteret og anbudsregler som gjør det mulig å velge bort leverandører som ikke er åpne om eierforhold.

SVs Snorre Valen på Twitter:

- Mens staten hjalp bankene

- I samme periode som staten stilte opp med «gullkortet» for å hjelpe banker som DNB gjennom finanskrisen, satte banken opp kundeforhold i skatteparadis slik at penger kunne skippes ut av landet. Det er fullstendig uakseptabelt, sier Valen til NTB.

KrFs finanspolitiske talsmann på Twitter søndag:

- Fishy business i utlandet

Venstres Sveinung Rotevatn skriver på Twitter at nok et norsk selskap har drevet «fishy business i utlandet» og legger til at «nok ein gong er selskapet statseigd».

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen sier til NTB at hun også er svært skuffet over DNB.

- Selskapet har helt bevisst lagt til rette for skatteunndragelse. Jeg syns også det er påfallende og lite tillitvekkende at de velger å legge seg flate når avsløringene er et faktum og kjent i offentlighet, sier Marthinsen.

Marianne Marthinsen understreker at det er politikernes oppgave å sørge for at lovverket er oppdatert.

– Derfor har vi lagt fram et krav om en offentlig utredning av hele lovverket, sier hun til NTB.

Les også:

Islands statsminister kan bli felt av selskap i skatteparadis

DNB-sjef Rune Bjerke: - Med dagens interne regelverk ville det ikke skjedd

Statsledere og politikere skjuler milliarder

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere