*Nettavisen* Nyheter.

Slik slapp Gro unna

Gro Harlem Brundtland hadde «flaks». I dag kunne hun ikke ha flyttet fra skatten.

11.01.08 10:25

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Da Gro Harlem Brundtland først flyttet utenlands i 1998, var det andre «boller» på ligningskontoret enn det er i dag.

NA24 - din næringslivsavis

- Vurderingen av emigrasjon var sammensatt den gang, men slik at det i utgangspunktet var vanskelig å emigrere dersom en etter utflytting eide en bolig i Norge som en tidligere hadde bodd i, forklarer advokatfullmektig Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen.

Her fantes det imidlertid et «smutthull»: Man kunne emigrere selv med en bolig i Norge dersom en hadde oppholdt seg sammenhengende i utlandet i minst fire år, og det er denne regelen Brundtland sannsynligvis faller inn under, forklarer advokatfullmektigen.

Ikke hjemmel i loven
Og når en person har emigrert, kan ikke Norge etter loven beskatte pensjonen, selv om den mye omtalte skatteavtalen mellom Norge og Frankrike faktisk gir oss beskatningsretten på de fleste typer pensjoner, inkludert den Brundtland får.

- Skatteavtalen har ingen betydning dersom Brundtland har emigrert fra Norge, for det er i så fall ikke hjemmel i norsk skattelov til å beskatte pensjonen, forklarer advokatfullmektigen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dobbel uflaks for norske myndigheter har derfor gjort det umulig å få kloa i skattepengene for statsministerpensjonen på 678.000 kroner.

Å endre skatteavtalen ville ikke ha forandret saken. Til det må en lovendring til. Eller enklest: Brundtland flytter hjem på papiret, som hun nå har proklamert at hun vil gjøre.

Strammet inn
Skattesaken rundt Gro har nærmest skapt furore, og med furoren følger også en del begrepsforvirring.

Etter de nye emigrasjonsreglene trådte i kraft 1. januar 2004, er reglene ifølge Lothe mer firkantede enn de var på Brundtlands flyttetidspunkt.

- Dersom det er riktig at hun eier huset på Bygdøy, kunne hun ikke emigrert etter dagens regler, sier han og forklarer:

- Kort sagt kan man nå emigrere dersom en har tatt varig opphold i utlandet og ikke disponerer fast bolig i Norge. Dersom en har oppholdt seg i Norge i mer enn 10 år, er det likevel slik at en ikke emigrerer før det er gått tre år etter utflyttingen. I disse tre årene kan en ikke oppholde seg i Norge i mer enn 61 dager per år, forklarer advokatfullmektigen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hjelper ikke å leie ut
Det betyr at dersom Brundtland ikke hadde bodd i Genève før hun flyttet til Nice, ville situasjonen vært helt annerledes for eks-statsministeren.

For da måtte hun ha skattet til Norge i tre år, altså til 2007, før hun i det hele tatt kunne regnes som emigrert. Og om ligningskontoret da ville gitt henne emigrert-stempelet, er høyst uvisst:

Gro Harlem Brundtland disponerer nemlig flere eiendommer i Norge. Hovedregelen er at man da som nevnt ikke skal kunne erklæres emigrert (gjelder ikke fritidsbolig). Den opprinnelige boligen hun bodde i på Bygdøy er utleid, men det hjelper ifølge lovverket heller ikke.

Tunge dager
Da Gro Harlem Brundtland fra Genève i Sveits til nybygd hus Nice i Frankrike 2004, var det for å nyte glade pensjonistdager. De glade dagene har siden nyttår vært snudd til et mediekjør uten like for «landsmoderen».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.