*Nettavisen* Nyheter.

Slik «tryller» de rike bort 250 milliarder fra skatten

John Fredriksen  og døtrene Kathrine Astrup Frediksen og Cecilie Astrup Fredriksen er langt unna den norske formueskatten. Foto: Helge Mikalsen (NTB scanpix/VG)

Landets 12 rikeste er god for 308 milliarder kroner i virkeligheten. Men i skatteligningen er 250 av milliardene borte.

16.10.15 09:10

NETTAVISEN MENER: De rike klager ofte over formueskatten, men i virkeligheten er det stort sett bare en liten flik av formuen som blir beskattet.

Det største problemet med formueskatten er ikke skattetrykket for de rike, men at den er urettferdig og koster mer enn den smaker.

Hvis vi ser på de 12 øverste på Kapitals liste over landets 400 rikeste, så er halvparten av formuene allerede flagget utenlands - og langt unna norske politikere og skattemyndigheter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det er store forskjeller på Kapitals beregning av hva de rike har i formue - og hva Skatteetaten regner med. Noen har flyttet utenlands, andre har formuen i eiendom og andre verdier som har lave skattetakster. I tabellen har Trond Mohn, Odd Reitan og Johan H. Andresen fått tillagt formuene til barna. Foto: Kapital 400 (Skatteetaten)

Verdens rikeste «nordmann» - skipsreder, riggeier og oppdrettsmagnaten John Fredriksen - er ifølge Kapital god for 97 milliarder kroner. Men han finner du ikke i skattelistene, rett og slett fordi han for flere tiår siden gjemte formuen på Bermuda og andre skatteparadiser, og er bosatt på Kypros, i London og i Marbella.

Et annet eksempel på en rik «nordmann» i utlendighet er aksjeforvalteren Ole Andreas Halvorsen. Kapital anslår verdiene hans til 23,2 milliarder kroner, mens Skatteetaten i Norge opererer med null.

Kapital mener at Stein Erik Hagen er god for 18,7 milliarder kroner, mens fordeling på arvinger og flytting utenlands gjør at det står null og niks i skattelistene.

Ved siden av å flytte utenlands er lave skattesatser den neste metoden for å trylle bort skattepliktig formue helt lovlig. Eiendomskongen Ivar E. Tollefsen nærmer seg 10 milliarder-klubben, men gir ikke utslag på skattelistene. Årsaken er blant annet at eiendom i skatten verdsettes langt lavere enn markedsverdi.

Den eneste av landets virkelige rike som i praksis skatter av sin reelle formue er Kjell Inge Røkke. Han eier børsnoterte aksjer, og da blir den skatteplikte formuen tilnærmet lik reell verdi på børsen. Dermed må han også punge ut med 101 millioner kroner i skatt.

Hva er moralen?

Vi har en formueskatt som «straffer» industribyggere som bor og driver virksomhet i Norge, mens vi «belønner» folk for å flytte til utlandet, eller sylte ned pengene i eiendom.

Nettavisen mener at de rike jevnt over ikke betaler mye skatt i Norge. Men formueskatten er et sløvt og urettferdig våpen fordi den slår helt urimelig ut og belønner eiere for å flytte ut av landet.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Betaler de rike for lite eller for mye skatt i Norge? Og hvordan bør skattesystemet være?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.