Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik vil Erna lokke rederne hjem

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk (NTB Scanpix/Høyre)
Sist oppdatert:
Høyre frir til både sjøfolkene og rederne.

OSLO (Nettavisen): Alle partiene kappes om å ha den beste pakken for den maritime næringen med sine 100.000 sysselsatte før valget. Høyre mener de andre driver med «symbolpolitikk» når de lover lovfesting av nettolønnsordningen for sjøfolk. Det viktigste, ifølge Høyre, er å få rederne hjem med norske flagg.

- Jobb på norske skip
- Vi vil legge til rette for at den norske sjømannen skal få jobb på norske skip. Det viktigste tiltaket vi kan gjøre er å sørge for at vi har norske rederier som registrerer sine båter i NIS eller NOR, sier Arve Kambe til Nettavisen.

Stortingsrepresentanten fra Rogaland har ledet gruppa som mandag presenterte Høyres maritime strategi - et dokument på 25 sider. Høyre-leder Erna Solberg og hennes parti håper med dette dokumentet å vinne hele den maritime næringens gunst.

- Symbolpolitikk
Arbeiderpartiet, KrF og Frp vil alle lovfeste nettolønnsordningen for sjøfolk, men det er politikk som ikke har noen praktisk betydning, ifølge Kambe. I den maritime meldingen lister partiet opp en rekke andre tiltak som skal gi næringen gode vilkår og befeste Norges posisjon som en verdensledende maritim nasjon.

Høyre lokker først og fremst med gunstige skatteendringer for å få redere og rederikontorer tilbake til Norge. De går videre inn for for å samle den maritime utdanningen på færre skoler, og de går inn for å opprettholde og styrke nettolønnsordningen, men ikke slik Arbeiderpartiet og Frp går inn for med en lovfesting.

- En lovfesting av nettolønnsordningen er ren symbolpolitikk. Vi er opptatt av det praktiske, sier Kambe.

Les dokumentet: Høyres maritime strategi (PDF)

Vil favne bredere
Høyre vil kaste vrak på den såkalte kompetansemodellen, noe som er i tråd med ønsket fra bransjeorganisasjonen Maritimt Forum. Partiet vil at nettolønnsordningen skal favne bredere og også omfatte blant annet matroser og motormenn.

- De aller fleste sjøfolk vil med Høyres ordning omfattes av nettolønnsordningen, uavhengig av om de er offiserer eller ei, sier Kambe til Nettavisen.

Stikker ut sin egen kurs
Men når det gjelder lovfesting av nettolønnsordningen, så følger ikke Høyre rådet fra Maritimt Forum. Det hjelper heller ikke at partiets mulige regjeringspartner Frp lenge har ivret for en lovfesting.

Argumentet for en lovfesting av nettolønnsordningen, slik Danmark har, har vært å skape større forutsigbarhet, men Arve Kambe avfeier dette:

- Jeg sitter i finanskomiteen på Stortinget og vet hvordan dette fungerer. Det er ingen forskjell i praktisk politikk. Vi er opptatt av å ha en god nettolønnsordning, og rundene med finansiering av ordningen i Stortinget kommer vi uansett ikke utenom, sier han.

I Høyres maritime program foreslås det videre å ta Norsk internasjonalt skipsregister (NIS) inn i nettolønnsordningen som innebærer skatterefusjon for norsk mannskap.

Les også: Her er næringen alle vil subisidere

Færre og bedre skoler
Et annet forslag Høyre kommmer med er en styrking av den maritime utdanning gjennom en konsentrasjon av det maritime utdanningstilbudet. Kambe peker på at det dreier seg om en kostbar og utstyrskrevende utdanning. Han mener Norge vil være tjent med at det konsentreres om færre fagskoler eller høyskoler.

Partiet ønsker videre at de såkalte NIS-skip skal få utvidet fartsområde og adgang til å gå til og fra oljeinstallasjonene og mellom norske havner.

Nye skatteregler
Nye skatteregler og andre regler skal dessuten vris for å bremse utflagging og friste redernæringen til å bli værende på norsk jord.

- Vi vil legge til rette for at den norske sjømannen skal få jobb på norske skip. Det viktigste tiltaket vi kan gjøre er å sørge for at vi har norske rederier som registrerer sine båter i NIS eller NOR, sier Kambe.

Vil fjerne formuesskatten
Han sier Høyre vil trappe ned og på sikt fjerne både formuesskatten og fjerne arveavgiften.

Høyre skriver i meldingen at «svært mange maritime bedrifter blir hemmet av den særnorske formuesskatten». Partiet vil derfor i neste stortingsperiode trappe ned og på sikt fjerne formuesskatten. Høyre vil øke bunnfradraget til et sted mellom 20 og 25 millioner kroner og redusere skattesatsen fra 1,1 prosent til 0,5 prosent.

Høyre peker videre på at mange maritime bedrifter er lokale og familieeide. Høyres mål om å fjerne arveavgiften vil bidra til at det blir enklere og økonomisk bedre for arvinger å overta og videreutvikle norske bedrifter, heter det i meldingen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!