*Nettavisen* Nyheter.

Slike gutter vil Jens ha

Foto: (Illustrasonsfoto: TV 2)

Hjulene i norsk økonomi går så fort rundt at statsminister Jens Stoltenberg nå vil øke arbeidsinnvandringen.

01.08.06 21:48

Statsminister Jens Stoltenberg mener det er tvingende nødvendig å få flere utenlandske arbeidere til Norge for å redde landets økonomi.

Med høykonjunktur og full aktivitet i byggebransjen, mener statsminister Jens Stoltenberg at den rekordsterke norske økonomien står overfor en stadig større trussel: Mangel på arbeidskraft.

Vil sysselsette nordmenn
Situasjonen er så alvorlig at statsministeren mener at flere folk i arbeid er regjeringens aller største utfordring, melder TV 2 Nyhetene.

- Over 600.000 mennesker er ikke i jobb. Vi vil legge til rette for at flere av de skal komme i jobb, for eksempel via såkalte velferdskontrakter, sier Stoltenberg.

...og øke innvandringen
Stoltenberg legger ikke skjul på at Norge også har tjent godt på EU- utvidelsen. Vi har fått stor tilstrømmning av utenlandsk arbeidskraft. Nå vil regjeringen stimulere arbeidsinnvandringen ytterligere:

- Vi er avhengige av arbeidsinnvandring i Norge. Hadde vi ikke hatt det, for eksempel fra EU-landene, ville vi hatt veldig store problemer, fremhever statsministeren.

Stoltenberg nevner spesielt eldreomsorgssektoren som eksempel.

Takker polakkene
Deretter trekker han frem de tusener av polske og baltiske abeiderne som sikrer den gode økonomien i Norge:

- Hadde det ikke vært for de polske og baltiske arbeiderne, så hadde norsk økonomi gått mye dårligere. Vi hadde hatt høyere rente og høyere prisstigning. Vi kan takke dem for at det går så godt i Norge.

Risikofult arbeid på det nye operabygget i Oslo.

Forskningssjef Jon Erik Dølvik skjønner godt at statsminister Jens Stoltenberg takker de polske arbeiderne.

- Ja han har grunn til det. Det løser noe dilemmaer for regjeringen, sier Dølvik til TV 2 Nyhetene.

-Letter skatteløftet
Hadde det ikke vært for polakkene i Norge, kunne Stoltenberg ifølge Dølvik bare ha satt en stor strek over regjeringens berømte skatteløfte.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det gjør det mye lettere for han å holde skatteløfett sitt, for med den høye temperaturen som er i norsk økonomi så ville man for å frigjøre ressurser ha måttet stramme inn. Det djevelske dilemmaet der blir mye enklere for regjeringen nå.

Hadde ikke arbeidsinnvandringen allerede vært såpass høy som den er, ville vi hatt større problemer med pris og kostnadsvekst, mener forskeren.

- Vi hadde hatt lavere vekst, økt kamp om arbeidskraft, høyere lønn og kostnadsnivå, samt risiko for raskere renteøkning, legger han til.

Hittil i år har Norge gitt drøye 32 000 arbeidstilatelser. Over halvparten av disse er gitt til polakker.

Det er mer enn fire ganger så mange som Sverige og Danmark har gitt tilsammen.

- Dels så er det at det er veldig fart i norsk økonomi, og vi har et betydelig høyere lønnsnivå. Vi er jo Europas rikeste land og fremstår sånn for folk i Øst-Europa.

Så når Stoltenberg takker polakkene har han all grunn til det?

.- Ja han har grunn til det, det løser noen dilemmaer for regjerinegn. Hvis man skulle bruke mer på fellesressursene nå så måtte man ha strammet inn mye mer eller sette renta mer opp. Arbeidsgiverne er glade og arbeidstakere er glade. Det er mange vinnere på den norske sida.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag