RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt på røyk i butikkhyllene

Sist oppdatert:
Tobakksforhandlere kan snart bli nødt til å skjule tobakken

I forbindelse med presentasjonen av Sosial- og helsedepartementets tobakkstall for 2007 ble det også lagt fram en rapport som oppsummerer utviklingen de siste fem årene.

I tillegg ble det foreslått nye tiltak for å få færre til å røyke. Et av forslagene er å fjerne tobakken fra butikkhyllene.

Utilgjengelig
Forslaget er utarbeidet av Sosial-og helsedepartementet, og nå har Helse- og omsorgsdepartementet gått inn for dette.

Grunnen til at tobakken ikke lenger skal være synlig i butikkene er at man ønsker å redusere reklameeffekten som den ofte sentrale plasseringen av røyken har. Dette skal både hjelpe de som forsøker å slutte, og hindre at flere begynner å røyke.

- Vi ønsker å gjøre tobakksvarer mest mulig utilgjengelige, både for dem under 18 år og andre som røyker. Det er viktig å skjule produktene, og vi mener det kan få en effekt, sier Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad til Aftenposten.no.

Brustad sier at ordningen skal være på plass innen kort tid. Island har allerede en lik praksis.

Streng kontroll
I 2003 vedtok Stortinget et mål om å halvere andelen daglige ungdomsrøykere. I 2002 var det om lag 28 prosent i alderen 16 til 24 år som røykte til daglig. Tallet for 2007 er nede i 16 prosent. Dette tilsvarer en relativ nedgang på 42 prosent. For å fortsette arbeidet med å holde ungdom unna røyken vil Brustad nå sørge for at det blir slått hardere ned på salg av tobakk til ungdommer under 18 år. De som blir tatt for dette skal miste bevillingen.

Vi vet at ungdommer under 18 år kjøper sigaretter selv. Når mange mister bevillingen for salg av tobakk, sender dette signal om at ordningen skal følges, sier Brustad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere