RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Smaker privat vann vondt?

Foto: SCANPIX/Illustrasjon
Sist oppdatert:
På venstresiden blir private vannverk merkelig nok sett på med samme forakt som barnearbeid og klasevåpenprodusenter.

(NA24-KOMMENTAR): Mange har i høst vært svært fornøyde med at det franske konsernet Suez er blitt «overtalt» av de venstreorienterte regjeringene i Bolivia og Argentina til å trekke seg ut av landene, hvor Suez hadde betydelige investeringer innen vannverk.

Blant de mange på venstresiden som synes dette er gledelig er SVs nestleder Audun Lysbakken. Vannselskapene har også mange kritikere i fagbevegelsen. Og enkelte synes vannselskapene er så ille at de vil forby oljefondet å investere i dem, på linje med produsenter av mindre sympatiske produkter som klasebomber.

La det med en gang være sagt at dette er et vanskelig område. Vann er et nødvendig gode, og det sitter nok fast i halsen til mange at dette skal danne grunnlag for kommersiell virksomhet. Vannverk er dessuten naturlige monopoler, som det åpenbart er vanskeligere å privatisere på en god måte enn mange andre offentlige virksomheter.

Men når venstresiden later som dette dreier seg om privat rasering av det som før var gode, offentlige tjenester, er det helt feil. De private aktørene kom inn fordi vannforsyningen mange steder var i elendig stand etter årevis med manglende investeringer og dårlig drift. Og om erfaringene er blandet, er de slett ikke entydig dårlige, selv om om kritikerne bruker mye energi på å samle sammen alle de dårligste eksemplene.

Blandet bilde
Elendighetsbeskrivelsen er vanskelig i å finne igjen når ordentlige forskere ser på utviklingen.

Da blir bildet blandet. Generelt har vannprivatisering før til en kraftig utbygging av infrastrukturen, spesielt i fattige områder. Det største problemet ser ut til å ha vært at tilkoblingsavgiftene ofte har vært satt for høyt for mange av innbyggerne. Før var tilkobling altså ikke mulig, etter privatisering ble det mulig, men for dyrt.

Den samlede effekten er selvsagt vanskelig å måle, men at den skulle være så ødeleggende som kritikerne hevder, er det umulig å øyne. En undersøkelse gjennomført i Argentina, hvor privatiseringen av vannverk har vært særlig utbredt, viser at barnedødeligheten falt i områder hvor vannverkene ble privatisert, og fremgangen har vært størst i de fattigste områdene.

Når ikke mål uten private
David Hansen fra KrF var politisk rådgiver i Utenriksdepartementet under den forrige regjeringen. Han skrev i fjor en god kommentar om vannprivatisering i Dagsavisen.

Her peker han på at over en milliard mennesker mangler sikker tilgang på rent vann, samt at beregninger viser at det trengs 180 milliarder dollar i årlige investeringer for å kunne nå FNs tusenårsmål om å halvere andelen mennesker uten tilgang på rent vann innen 2015. Behovet på dette ene området er mer enn dobbelt så stort som den totale utviklingshjelpen på verdensbasis.

Hansen mener man ikke kommer utenom offentlig-privat samarbeid og private investeringer hvis fattige skal sikres rent vann, og han konkluderer: «Satser vi kun på offentlig finansiering og utenlandske bistandspenger, vil vi ikke kunne nå FNs tusenårsmål.»

Ikke betryggende forhistorie
I Argentina har president Nestor Kirchner varslet milliardinvesteringer gjennom et nytt selskap som tar over etter Suez.

På vegne av de fattige må man selvsagt håpe at resultatet både i Argentina, og andre land som hiver ut private vannselskaper, blir best mulig, men erfaringene når det gjelder investeringene til de offentlige vannverkene er slett ikke så rosenrøde som privatiseringsmotstanderne later som. Det hjelper lite at vannet er offentlig hvis det ikke kommer i springen.

Spørsmålet er uansett om dette for en del av privatiseringsmotstanderne i Norge egentlig dreier seg mer om ideologisk motstand mot privatisering av offentlige arbeidsplasser enn om vanntilgang blant fattige?

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Norges dårligste sparestrategi?
Når politikerne bygger fly
Bør politikere ha best lønn?
På sikt er vi alle døde
- Bli børsvinner uten å tenke
Er alternativene bedre?
Mye skrik og lite ull
Er gutter teite?
Bukken og melkespannet
Elefanten på sykestuen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere