Snuoperasjonen skaper storm - nå slår hun tilbake

SLÅR TILBAKE: Sps parlamentariske leder, Marit Arnstad, sier hun forstår at regjeringen er skuffet, men mener det er bedre at de kommer med sitt nei nå.

SLÅR TILBAKE: Sps parlamentariske leder, Marit Arnstad, sier hun forstår at regjeringen er skuffet, men mener det er bedre at de kommer med sitt nei nå. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

- Det var ikke et akseptabelt forslag, sier Marit Arnstad (Sp).

06.02.15 08:19

Torsdag torpederte Senterpartiet regjeringens forslag om et nasjonalt tiggeforbud, ved å endre mening og si nei til forbudet.

- Vi får bare registrere at vi ikke kunne stole på dem i denne saken. Men vi får ha det i bakhodet, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet til Nettavisen.

Derfor trekker nå regjeringen forslaget.

- Vi ser at det ikke er flertall på Stortinget for det, og da avslutter vi den prosessen, sier Brein-Karlsen.

Les også: Senterpartiet trekker støtten til tiggeforbud

- Han opptrer uredelig
Senterpartiet får ros for å ha snudd i saken. Men kritikken er også massiv.

I sin blogg har Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum utfordret partiet på hva de nå konkret vil gjøre for å hjelpe fattige tiggere fra Romania ut av fattigdommen.

Bloggen har skapt sterke reaksjoner. Debatten pågår nå med høy intensitet i kommentarfeltet - delta selv her.

Som et svar til Stavrum, skriver stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) at «Det konkrete Sp så langt har ville gjere, for å svare på spørsmålet ditt, er å kutte EØS-midlane med 2,5 mrd».

Dette får Sps parlamentariske leder, Marit Arnstad, til å reagere kraftig.

- Hvis Rotevatn påstår noe sånt, så mener jeg at han opptrer helt uredelig, sier Arnstad til Nettavisen.

Sveinung Rotevatn (V) hevder at Senterpartiet ønsket å kutte i EØS-midlene til fattige. Foto: Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)

Arnstad sier dette ikke har rot i virkeligheten.

- Vi har foreslått et kutt i EØS-midler. Det er fordi en del av EØS-midlene går til helt merkverdige formål som ikke handler om sosial utjevning i det hele tatt. Den typen EØS-midler bør vi kunne kutte, sier hun.

Les også: - Norge mister troverdighet

- Vil ikke sitte og se på
- Hvordan vil Senterpartiet hjelpe de fattige tiggerne fra Romania?

- Vi er opptatt av de sosiale sidene både overfor norske og utenlandske tiggere, og vi var positive til at regjeringen i revidert vridde en større andel av EØS-midlene over på romfolk i Romania, sier hun, og påpeker samtidig:

- Vi forslo ikke å kutte de EØS-midlene til Romania, men derimot de som brukes til å bygge kirkeklokker i Krakow og underjordiske avfallsanlegg i Sevilla og andre ting, sier Arnstad.

Hun sier de også vil ha tiltak i Norge overfor tiggerne.

- Jeg mener mye av det arbeidet i Norge som gjøres av frivillige organisasjoner, bør styrkes, sier hun.

- Så dere vil ikke bare sitte og se på at de tigger?

- Nei, tvert imot. Når vi diskuterte tiggeforbudet i sommer, var sosiale tiltak også viktig. Så vi ble skuffet da Høyre og Frp kuttet 10 millioner kroner i tiltak til tiggerne, sier Sp-politikeren.

Derfor sier de nei
Landsmøtet til Senterpartiet har vedtatt at partiet skal gå for et tiggeforbud, men nå sier altså stortingsgruppen nei.

- Senterpartiets stortingsgruppe har kommet til at vi ikke kan støtte det forslaget som ligger der, sier Arnstad til Nettavisen.

- Hvorfor ikke?

- For det første så er det slik at høringen avklarer at dagens lovverk er godt nok til å bekjempe menneskehandel og kriminalitet. For det andre er forslaget om å straffe medvirkning ikke et akseptabelt forslag for Senterpartiet, sier hun.

Hun sier det har vært delte meninger om saken i Senterpartiet.

- Forstår du at flere reagerer på snuoperasjonen?

- Jeg registrerer at Høyre og Frp kanskje er litt skuffet over det, men jeg tror det er ryddig at Senterpartiet sier fra før regjeringen kommer tilbake til Stortinget med en sak, sier Arnstad.

- Var de som ivret mest
Statssekretær Brein-Karlsen hevder at Sp var de som ivret mest for forslaget.

- Vi er godt fornøyd med at vi fikk vedtatt det opprinnelige forslaget om at kommunene kan vedta lokale tiggeforbud. Og så ser vi nå at Senterpartiet har valgt å kutte sin støtte til et nasjonalt tiggeforbud, til tross for at de var de som var mest ivrige på å følge opp det lokale forbudet, sier han, og legger til:

- Alle vet at et forslag om tiggeforbud skaper debatt, og så får vi ta det til etterretning at Senterpartiet ikke klarer å stå i den debatten, sier han.

Han mener vi nå kunne tatt debatten om hvordan vi kan hjelpe de som har kommet hit for å tigge.

- Jeg mener vi burde brukt de EØS-midlene som vi allerede bruker i dag for å få mer spissede tiltak mot utdanning og jobb slik at man kan hjelpe og løfte disse folkene ut av fattigdom på en bærekraftig måte, sier Brein-Karlsen.

- Avtalebrudd fra Sp
Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann, Ulf Leirstein, er også skuffet over det han kaller et rent avtalebrudd fra Senterpartiets side.

- Jeg har ikke sans for at avtaler brytes. Jeg forutsetter at folk holder avtaler de inngår også i politikken, sier Leirstein til NTB.

Leirstein sier regjeringspartiene var mer enn villige til å forhandle med Sp om ordlyd og innhold.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.