RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Solberg: - Det eksisterer ikke lenger

SPØRRETIME: Erna Solberg fikk spørsmål om om EU-domstolens ferske og knusende dom over datalagringsdirektivet onsdag.
SPØRRETIME: Erna Solberg fikk spørsmål om om EU-domstolens ferske og knusende dom over datalagringsdirektivet onsdag. Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Erna Solberg legger datalagringsdirektivet dødt.

Regjeringen kan ikke iverksette et direktiv som ikke lenger eksisterer, sier statsminister Erna Solberg (H) etter EU-domstolens dom over datalagringsdirektivet.

Solberg ble møtt med en rekke spørsmål om EU-domstolens ferske og knusende dom over datalagringsdirektivet da hun stilte i Stortingets spørretime onsdag.

Domstolen erklærte tirsdag det omstridte direktivet for ugyldig og for å bryte med EU-borgernes grunnleggende rettigheter.

Nasjonal lovgiving
Flere partier spurte Solberg om regjeringen nå vil stanse arbeidet med direktivet, som etter planen skulle innarbeides i norsk lov innen 1. juli 2015.

- Det blir ikke sånn at vi skal implementere et direktiv som ikke lenger eksisterer. For nå eksisterer ikke lenger dette direktivet, det er ikke lenger gyldig, uttalte Solberg.

- Spørsmålet nå er hva slags nasjonal lovgiving vi skal ha fremover. Vi kommer til å vurdere fremover om denne dommen vil få konsekvenser for de reguleringene som Stortinget allerede har vedtatt eller om vi kan få beholde alt, sier Solberg.

Hun minnet om at Norge har lagt seg på en mye strengere linje enn EU i personvernsspørsmål, og sier det kan hende regelverket Norge har valgt ikke er i strid med dommen.

På de mange spørsmål og oppfordringer om å legge arbeidet om strengere regler for datalagring dødt i kjølvannet av saken, understreket Solberg at det er et stort behov for å gi politiet bedre virkemidler til å bekjempe alvorlig kriminalitet.

- Det oppfattet jeg at det faktisk var et reelt flertall for i Stortinget da saken ble behandlet, påminnet Solberg.

Sterk splittelse
Datalagringsdirektivet ble godkjent i Norge for tre år siden etter hard debatt og splittelse i den rødgrønne regjeringen, men det har ikke trådt i kraft ennå. Reglene er heller ikke tatt inn i EØS-avtalen. Det var Høyre og Arbeiderpartiet som sørget for flertall for direktivet på Stortinget, men flere Høyre-representanter er motstandere av lovverket.

Aps Hadia Tajik uttalte i Stortinget onsdag at partiet langt på vei deler Solbergs vurderinger.

De øvrige partiene på Stortinget feirer EU-domstolens beslutning som en stor seier.

- Det eksisterer ikke lenger et datalagringsdirektiv å integrere i norsk lovgiving i dag. Det er en stor nyhet, sa Senterpartiets Geir Pollestad. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere