RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Statsminister og partileder i Høyre, Erna Solberg, justisminister Anders Anundsen (Frp), partileder i Frp ,Siv Jensen, partileder i Venstre Trine Skei Grande og partileder i KrF Knut Arild Hareide holder pressekonferanse på Justis- og beredskapsdepartementet i Oslo onsdag kveld.
Statsminister og partileder i Høyre, Erna Solberg, justisminister Anders Anundsen (Frp), partileder i Frp ,Siv Jensen, partileder i Venstre Trine Skei Grande og partileder i KrF Knut Arild Hareide holder pressekonferanse på Justis- og beredskapsdepartementet i Oslo onsdag kveld. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Solberg: – Viktig med en avtale alle kunne akseptere

Sist oppdatert:
Statsminister Erna Solberg (H) sier det har vært en lang og krevende prosess for å komme fram til en enighet om en asylavtale.

Solberg presenterte den nye avtalen sammen med de andre borgerlige partilederne og justisminister Anders Anundsen (Frp) onsdag kveld.

- Vi har kommet frem til en løsning som jeg tror viser at alle fire partier har hatt god innflytelse, sa hun under pressekonferansen hos Justisdepartementet i Nydalen.

Hun understreket også at det har vært viktig at alle fire partier har kunnet godkjenne avtalen.

– Venstre og KrF har fått liberalisering på noen punkter. Frp har fått innstramminger på deler som de har vært opptatt av, sa statsministeren.

Les også:Skisse på bordet, men ingen løsning om asylbarna

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Statsminister og partileder i Høyre, Erna Solberg, og justisminister Anders Anundsen (Frp )under pressekonferansen på Justis- og beredskapsdepartementet i Oslo onsdag kveld. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Asylbarn må søke fra utlandet

Asylbarna som kan få opphold i Norge som følge av den nye avtalen, må søke fra utlandet, opplyser justisminister Anders Anundsen (Frp).

Alle de fire partiene i asylbarnsamtalene har bidratt til å finne en løsning, sa justisministeren da avtalen ble presentert onsdag kveld.

– Vi er også enige om en annen samarbeidsform i tiden framover, sier Anundsen, som vedgår at forhandlingene har vært vanskelige.

Blant annet innebærer avtalen hyppigere møter om asylpolitikken mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre.

Les også:Erna ville ikke gi svar om asylbarna i spørretimen

(Artikkelen fortsetter under bildet) 

Partileder i KrF Knut Arild Hareide (t.v.), partileder i Venstre Trine Skei Grande, statsminister og partileder i Høyre Erna Solberg, justisminister Anders Anundsen (Frp) og partileder i Frp Siv Jensen holder pressekonferanse på Justis- og beredskapsdepartementet i Oslo onsdag kveld.

Skei Grande: – Tøffe forhandlinger

Venstre-leder Trine Skei Grande betegner forhandlingene om asylavtalen som veldig vanskelige.

– Dette har vært veldig vanskelig fordi det er et krevende felt, sa Skei Grande på en pressekonferanse onsdag kveld der de andre borgerlige partilederne og justisminister Anders Anundsen (Frp) deltok.

Ifølge Skei Grande har Venstre sammen med KrF fått gjennomslag for at utsendte asylbarn skal få behandlet saken sin på nytt.

Fakta: Dette er asylavtalen

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Regjeringspartiene Høyre og Frp er enige med støttepartiene Venstre og KrF om en ny avtale for asyl- og innvandringsfeltet. Dette er hovedpunktene:

  • Barn som er uttransportert mellom 1. juli 2014 og 18. mars 2015 – datoen for instruks som sikrer at lengeværende barn får ny vurdering – og som har oppholdt seg i Norge i mer enn fire år, skal få sine saker behandlet på nytt. Dette gjelder dem som ikke har fått prøvd sin sak etter de nye reglene fra desember 2014. Anmodningen om å få omgjort avgjørelsen må fremmes fra utlandet.
  •  Utlendingsnemnda (UNE) skal sammen med frivillige organisasjoner forsøke å ta direkte kontakt med de familiene det gjelder.
  • Internering av barn skal bare skje i forbindelse med tvangsretur eller etter andre hjemler i utlendingsloven. Politiets utlendingsenhet (PU) skal unngå i det lengste at barn oppholder seg på utlendingsinternatet. Dersom foreldre med barn blir fengslet etter utlendingsloven, skal barnevernet kontaktes i alle saker hvor oppholdet er over 24 timer.
  • Utlendingsloven endres for å forhindre gjentatt familieinnvandring basert på flerkoneri.
  • Frist for fremsettelse av krav om familiegjenforening uten underholdskrav endres til seks måneder etter oppholdstillatelsen er gitt. I dag er fristen tolv måneder.
  • Utlendingsdirektoratet får midler for vurdering av beskyttelsesbehovet i saker der grunnlaget for opphold kan ha falt bort som følge av politiske, sosiale eller humanitære forbedringer i hjemlandet.
  • Flyktninger som drar på besøk til hjemlandet, kan få tilbakekalt oppholdstillatelsen.
  •  Hver fjerde til sjette uke skal Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide møte justisminister Anders Anundsen (Frp) for å følge opp samarbeidsavtalen.
  • Kilde: Regjeringen

Les også:Venstre godtar kun full sier i asylbarnsaken

– Barn som ble sendt ut, og som har bodd mer enn fire år i Norge, får rett til en ny vurdering, sier Venstre-lederen.

– Det har vært viktig for oss at alle asylbarn som kan tenkes å omfattes av denne oppmykningen av regelverket, må omfattes av ordningen. Dette betyr ikke at man automatisk vil få opphold, men vi har sikret asylbarn retten til å få saken vurdert på ny, sier Skei Grande.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Partileder i KrF, Knut Arild Hareide, under pressekonferanse på Justis- og beredskapsdepartementet i Oslo onsdag kveld.

Hareide: – Avtalen går lenger enn ultimatumet

KrF-leder Knut Arild Hareide mener partiet har fått gjennomslag for en rettferdig behandling av lengeværende asylbarn i den nye asylavtalen.

– Beskjeden fra KrFs landsstyre i forrige uke ble oppfattet som et ultimatum. Dagens avtale går lenger enn som så, sa Hareide på pressekonferansen med de andre borgerlige partilederne onsdag kveld.

Han viste til at alle asylbarn som ble sendt ut etter 1. juli i fjor, og som hadde vært i landet i mer enn fire år, nå får vurdert saken sin på nytt.

– Vi er glad for deler av avtalen, mens enkelte andre deler er noe vi aksepterer ut fra en helhet, sa KrF-lederen.

Saken oppdateres.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere