RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Statsminister og partileder i Høyre Erna Solberg under pressekonferansen på Justis- og beredskapsdepartementet i Oslo onsdag kveld.
Statsminister og partileder i Høyre Erna Solberg under pressekonferansen på Justis- og beredskapsdepartementet i Oslo onsdag kveld. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Solberg håper å legge asylbarnstriden bak seg

Sist oppdatert:
Den langtrukne asylbarnsaken ble løst onsdag kveld. For å unngå at noe lignende skjer igjen, skal justisministeren inn til månedlige møter med Venstre og KrF.

Statsminister Erna Solberg (H) la vekt på at det var viktig å bruke tid på å komme fram til en avtale som alle parter kunne leve med.

– Jeg tror det at vi har brukt en påske på å modne tanker om hvordan balansen i en sånn avtale kan se ut, det har vært viktig, sier Solberg til NTB.

Les også:Statsminister Erna Solberg: - Vi har en avtale

Hyppigere møter

Solberg vil ikke kommentere hvordan hun har opplevd presset fra støttepartiene Kristelig Folkeparti og Venstre. Men hennes ambisjon er at partene ikke skal komme i en lignende situasjon.

Et av punktene partene er enige om, er at Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide hver fjerde til sjette uke skal møte justisminister Anders Anundsen (Frp) for å følge opp samarbeidsavtalen. Anundsen må dermed tåle å bli kikket nærmere i kortene.

– Dette er jo et felt hvor de politiske uenighetene mellom de ulike partiene er veldig stor. Derfor har vi lagt inn at vi skal ha hyppigere kontakt, at vi skal diskutere disse spørsmålene nærmere og ha et tettere samarbeid. Slik kan vi hindre at det blir de store bølgene ute før vi får snakket om det internt, sier Anundsen.

Les også:Enighet om asylavtale etter krevende forhandlinger

(Artikkelen fortsetter under bildet) 

Statsminister og partileder i Høyre Erna Solberg, justisminister Anders Anundsen (Frp) og partileder i Frp Siv Jensen under pressekonferansen på Justis- og beredskapsdepartementet i Oslo onsdag kveld.

Får prøve saken på nytt

Etter en lang dag med mye møtevirksomhet, ble det onsdag kveld klart at partene var enige. Lengeværende asylbarn som ble sendt ut etter 1. juli i fjor, får vurdert saken sin på ny. Søknaden må sendes fra utlandet, så familiene vil ikke bli hentet tilbake i mellomtiden.

De fire borgerlige partilederne og justisminister Anders Anundsen (Frp) presenterte avtalen på en pressekonferanse onsdag kveld.

Statsminister Erna Solberg sier veien mot en avtale har vært svært krevende.

– Vi har kommet til en løsning der alle partier har fått god innflytelse. Venstre og KrF har fått liberalisering på noen punkter. Frp har fått innstramminger på deler som har vært viktige for dem, sier statsministeren.

– Bedre enn ultimatumet

Venstre og KrF har fått gjennomslag for at barn som ble sendt ut av landet etter 1. juli i fjor, og som hadde vært i Norge i mer enn fire år, skal få en ny gjennomgang av saken sin etter regelverket som ble vedtatt i desember 2014.

– Beskjeden fra KrFs landsstyre var at alle barn som hadde vært i landet i mer enn fire og et halvt år, måtte få en ny vurdering. Dette ble oppfattet som et ultimatum. Dagens avtale går lenger enn som så, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Les også:KrF-ultimatium om asylbarn greit for Erna

– Vi er glad for deler av avtalen, mens enkelte andre deler er noe vi aksepterer ut fra en helhet, legger han til.

(Artikkelen fortsetter under bildet) 

Partileder i KrF, Knut Arild Hareide, under pressekonferanse på Justis- og beredskapsdepartementet i Oslo onsdag kveld.

For Venstre har det vært viktig at alle asylbarn som kan tenkes å omfattes av oppmykingen av regelverket, må omfattes av ordningen.

– Dette betyr ikke at man automatisk vil få opphold, men vi har sikret asylbarn retten til å få saken vurdert på ny, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Kritisk Lysbakken

SV-leder Audun Lysbakken mener imidlertid at asylavtalen som er inngått mellom regjeringspartiene og KrF og Venstre, ikke er god nok. Han ønsket at grensen skulle settes ved tre års opphold og gjelde alle som ble sendt ut fra årsskiftet i 2014.

– Hvert barn som får bli, gleder oss, men i denne avtalen gjøres bare halve jobben med å rydde opp i uretten og rotet justisministeren har skapt. Mange av asylbarna Anders Anundsen har sendt ut, får ingen ny behandling. De borgerlige partiene har latt disse barna i stikken. Derfor er dette en enighet med bismak, sier Lysbakken. (©NTB)

Audun Lysbakken (SV).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere