Solberg peker ut vinnersakene for neste års valg

Til stor jubel blant sentrale og lokale tillitsvalgte entrer statsminister og partileder Erna Solberg talerstolen på Høyres kommunalkonferanse i Tromsø lørdag.

Til stor jubel blant sentrale og lokale tillitsvalgte entrer statsminister og partileder Erna Solberg talerstolen på Høyres kommunalkonferanse i Tromsø lørdag. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/NTB scanpix

Det var en seierssikker og trygg statsminister, som til stor jubel i Tromsø pekte ut vinnersakene for Høyre og regjeringen i neste års kommunevalgkamp.

Erna Solberg ga marsjordre for å satse på kunnskap i skolen, bygge infrastruktur, lage nye sikre arbeidsplasser og gi et løft for eldre og syke da hun på Høyres kommunalkonferanse pekte retning for neste års valgkamp.

– Dette anerkjenner de viktigste områdene som kommunene jobber med, men favner også om den brede Høyre-politikken. Dette er vinnersaker både for Høyre og for regjeringen. Alle disse sakene er fellessaker for regjeringen, men også viktig lokalt, sier Erna Solberg til NTB.

Lokale initiativ

Hun sier det er viktig å ha kommunene med på laget dersom regjeringen skal ha god gjennomslagskraft. På talerstolen hamret hun inn budskapet om at det er lokalt de gode løsningene skapes i eldreomsorgen, på skolene og i næringslivet.

– Vi skal fortsette med å forenkle, forbedre og fornye Norge, sier Solberg.

Politisk verksted

Sammen med helseminister Bent Høie og miljøvernminister Tine Sundtoft rundet hun av den to dager lange kommunalkonferansen i Tromsø der 650 tillitsvalgte har vært samlet. Sentrale og lokale tillitsvalgte har diskutert kommunereform, den kommende valgkampen, skole, helse og miljø.

– Det var noen som trodde det skulle bli kaos med en borgerlig regjering, men det går ganske greit. Etter ett år i regjering har vi levert det vi har lovet, men ingen andre enn oss vil snakke om hva Høyre får til. Det betyr at dere må brette opp ermene og sørge for at Høyre også neste år blir landets største ordførerparti, sa Solberg.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/NTB scanpix


Sikkerhetspolitikk

Hun kom til Tromsø direkte fra Nato-toppmøtet i Wales og reflekterte over hvordan den nye sikkerhetssituasjonen i Europa påvirker Norge og Nord-Norge spesielt.

– 2014 har vært året der sikkerhetspolitikken har vendt tilbake til Europa. Det gjør at utenrikspolitikk har blitt til innenrikspolitikk. Vår beskjed til Russland er soleklar: Vi aksepterer ikke brudd på folkeretten, sa Solberg.

Balanserer

Hun var likevel klar på at samarbeidet med Russland skal fortsette, til tross for at nordnorsk næringsliv og energisektoren nå får det tyngre som følge av sanksjonene.

– Vi klarer å balansere det å si klart fra og fortsatt være åpen for samarbeid med så klart å understreke at dette ikke dreier seg om et bilateralt forhold mellom Norge og Russland. Vi står på linje med resten av Europa i vår kritikk, men anerkjenner også at vi har fellesområdet i nord som vi bør ha et godt samarbeid om, sier Solberg til NTB. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.