Solberg tror Aps Syria-vedtak kan gi budsjettrøbbel

MÅ VEIE TUNGT: Statsminister Erna Solberg mener budsjetthensyn må veie tungt i spørsmålet om hvor mange syriske flyktninger som skal komme til Norge.

MÅ VEIE TUNGT: Statsminister Erna Solberg mener budsjetthensyn må veie tungt i spørsmålet om hvor mange syriske flyktninger som skal komme til Norge. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Statsminister Erna Solberg (H) mener det er mer effektivt å hjelpe de syriske flyktningene lokalt enn at 10.000 av dem får komme til Norge.

19.04.15 19:28

Kravet om å ta imot 10.000 flyktninger fra Syria i 2015 og 2016 ble vedtatt på Arbeiderpartiets landsmøte fredag. Statsministeren ble spurt om vedtaket under sitt besøk i Vietnam lørdag.

– Dette er et budsjettspørsmål. Man må spørre seg om det er bedre å hjelpe få i Norge enn mange i nærområdene, der en kan nå 10-20 ganger så mange for pengene. Høykommissæren for flyktninger trenger også mer penger til arbeidet som gjøres lokalt. Derfor har denne regjeringen økt bevilgningene til Syria, sier Solberg, som understreker at det er veldig kostnadskrevende å hente flyktninger til Norge.

- Fått opp tallene
Statsministeren gir samtidig inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) honnør for innsatsen i bosettingsprosjektene.

– Hun har personlig jobbet iherdig med å øke bosetningene i 2014, og har fått opp tallene. Det fortjener hun ros for, sier statsministeren.

Uenig i Aps Palestina-planer
Under Arbeiderpartiets landsmøte ble det klart at partiet går inn for å anerkjenne en palestinsk stat uten at det er kommet på plass en fredsavtale med Israel først. Bestemmelsen høster ikke applaus fra statsministeren, som for tiden er på reise i Asia.

– Regjeringen er tydelig på at det bør være en fremforhandlet avtale mellom de to partene før vi anerkjenner Palestina. Det å anerkjenne Palestina ensidig løser ingen problemer, men det skaper sannsynligvis nye, sier Solberg til NTB.

Palestina er allerede anerkjent av 135 land, deriblant Sverige.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.