RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Solberg vil forsøke å få Trump til å gjøre klimahelomvending

Møtes i Washington: Erna Solberg og Donald Trump.
Møtes i Washington: Erna Solberg og Donald Trump. Foto: Paul Weaver/Scanpix
Vil ta opp Paris-avtalen på møte i Det hvite hus.

OSLO SPEKTRUM (Nettavisen): Statsminister Erna Solberg vil argumentere for Paris-avtalen når hun møter president Donald Trump i Det hvite hus onsdag. 

Trump meldte USA i fjor ut av den internasjonal klimaavtalen som ble inngått i Paris for litt over to år siden. Siden den gang har det vært andre statsledere jobbet for at USA igjen skal bli med. 

Solberg bekrefter at dette er et viktig tema når hun møter Trump for de første bilaterale samtale mellom Norge og USAs regjeringssjefer siden presidentvalget i 2016.

Les også: Erna Solberg besøker Donald Trump 10. januar

- Jeg kommer til å begrunne hvorfor Paris-avtalen er viktig utifra våre synspunkter om viktig det er å bekjempe klimautfordringene, sier hun til Nettavisen på NHO-konferansen, kun minutter før hun dro ut til Gardermoen for å ta flyet til Washington.

Les også: Solberg på NHO-konferansen: - En myte at alt går feil vei

- En bløff

Trump har flere gang fremstått som er markert klimaskeptiker, og har tidligere uttalt at klimaendringene er en bløff kineserne har funnet på. 

- Gitt Trumps klimaskepsis, hva venter du å oppnå gjennom å ta opp dette med han? 

- Jeg har ikke tenkt å gi noen vurdering før jeg hatt et møte, sier Solberg.

Russland

Andre temaer som skal bli tatt opp på møtet er sikkerhetspolitikk, alliansebygging i Nato og kampen mot terror. Selv om Solberg har møtt Trump-tidligere, på NATO-møtet i Brussel og G20-møtet i Hamburg, har de aldri ført møttes til såkalte bilaterale samtaler.

Les også: Solberg vil snakke klima med Trump

- Det er viktig for oss å ha et god samarbeidsforhold med USA på mange områder. Dette er første gang vi får snakke om norske spørsmål. Det gjelder blant annet bevissthet om at Norge er Nato i nord og de maritime utfordringene som finnes og som Norge har jobbet med, sier Solberg.

- Trump har et litt spesielt forhold til Russland. Hvordan vil Russland spille en rolle i møtet?

MØTE: Erna Solberg har møtt Trump to ganger tidligere, på NATO-møtet i Brussel og her, på G20-møtet i Hamburg.

- Vi er nabo til russland og vi må fortelle om det vi oppfatter som utfordringer. Selv om vi er en del av det felles sanksjonsystemet innen eu og nato-land mot Russland, har vi et godt naboskap til Russland i lokale saker, sier Solberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere