RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Solhjell ber om mistillit mot Anundsen

SNAKKER OM MISTILLIT: Saksordfører Bård Vegar Solhjell (SV) forklarte sin konklusjon i høringssaken mot justisminister Anders Anundsen overfor pressen mandag. Arbeiderpartiets Jette Christensen (i bakgrunnen) har ennå ikke konkludert.
SNAKKER OM MISTILLIT: Saksordfører Bård Vegar Solhjell (SV) forklarte sin konklusjon i høringssaken mot justisminister Anders Anundsen overfor pressen mandag. Arbeiderpartiets Jette Christensen (i bakgrunnen) har ennå ikke konkludert. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Mener statsråden har gitt Stortinget ufullstendig og delvis uriktig informasjon.

STORTINGET, OSLO (Nettavisen): Kontroll- og konstitusjonskomiteen bør fremme mistillitsforslag mot justisminister Anders Anundsen, mener Bård Vegar Solhjell (SV) som er saksordfører for asylbarnsaken.

Arbeiderpartiets Jette Christensen sier de ennå ikke har konkludert, men betegner saken som alvorlig og sier de vil bruke den tiden de trenger til å trekke sin konklusjon.

SVs nestleder presenterte mandag saksordførermerknader for kontrollsaken og går inn for mistillit. Solhjells begrunnelse er at Anundsen på flere punkter har informert Stortinget på en måte som ikke er tilfredsstillende.

Se pressemelding fra SV

Dette er Solhjells ankepunkter mot statsråden:

Justisministeren fortalte Stortinget om en «klar politikkendring» som er «viktig» og som «myket opp fokuset» på lengeværende asylbarn. Men denne endringen ble ikke satt ut livet. Det er ikke gjort andre forsøk på å sette endringen ut i livet enn ett enkeltstående brev. Den fremstillingen Stortinget ble gitt stemte ikke, og det ble ikke gjort vesentlige forsøk på å få den til å stemme.

Justisministeren svarte Stortinget på gjentatte spørsmål om lengeværende asylbarn høsten 2014. I disse svarene var viktig informasjon utelatt: Tiltak og omprioriteringer for å nå måltall for uttransporter, økte utsendelser til Nigeria og Afghanistan, og uttransporteringstallene for august og september. Han valgte heller ikke å undersøke disse forholdene i etterkant av en rekke spørsmål fra Stortinget, og han informerte ikke Stortinget om dem før Bergens Tidende skrev om saken.

Etter at saken ble offentlig, og kontrollkomiteen stilte spørsmål om den, har Justisministeren også gitt flere uriktige opplysninger til Stortinget. Han har forklart at politikkendringen ble forstått av politiet. Det stemmer ikke. Seinere forklarte han at de høye tallene på returnerte, lengeværende barn til Afghanistan skyldtes at «det åpnet seg en mulighet». Det er ingenting som tyder på at det åpnet seg noen mulighet.

Solhjell mener Anundsen på alle disse områdene har bidratt til å gi Stortinget et feilaktig bilde av virkeligheten ved at han ikke ga fullstendig informasjon. På det tredje punktet mener Solhjell at Anundsen også har gitt uriktig opplysninger.

Konklusjonen fra saksordføreren lyder slik:

Statsråd Anders Anundsen har gjennom den informasjon han har gitt Stortinget vedrørende utsendelse av lengeværende barn ikke overholdt opplysningsplikten. Statsråd Anders Anundsen har ikke Stortingets tillit.

Arbeiderpartiets Jette Christensen sier til Nettavisen at Solhjell som saksordfører har gjort en samvittighetsfull, grundig og saklig jobb. Hun betegner saken som alvorlig, men sier Arbeiderpartiets medlemmer i kontroll- og konstitusjonskomiteen ennå ikke har trukket en konklusjon.

- Vi vil bruke den tiden vi trenger, og første møte blir torsdag, sier hun.


Fakta om asylbarnsaken

  • Asylavtalen som regjeringspartiene Høyre og Frp inngikk med samarbeidspartiene Venstre og KrF, innebærer at hensynet til barns beste skal tillegges større vekt når søknader om opphold vurderes. Det gjelder spesielt asylbarn som har vært lenge i Norge.
  • De politiske føringene fra Justisdepartementet ble ikke videreformidlet fra Politidirektoratet til Politiets utlendingsenhet (PU), har Bergens Tidende avdekket.
  • Politidirektoratet hevder at Justisdepartementets føringer ble forstått og ble lagt til grunn, mens PU-lederen har uttalt at praksis ikke ble endret.
  • Ved to anledninger i fjor skal politiet ha fått instruks fra Justisdepartementet om å få fortgang i antall returer av asylsøkere.
  • Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité holdt i februar høringer om saken, der blant andre justisminister Anders Anundsen, politidirektøren og sjefen for Politiets utlendingsenhet måtte forklare seg.
  • Komiteen tar sikte på å avgi innstilling i saken 24. mars. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere