Sosialdemokrat fusket med meningsmåling

SISTE PARTILEDERDEBATT: Noe gikk galt da velgerne skulle stemme fram vinner og taper i lørdagens debatt mellom Socialdemokraternas partileder Stefan Löfven og Moderaternas partileder Fredrik Reinfeldt på TV4.

SISTE PARTILEDERDEBATT: Noe gikk galt da velgerne skulle stemme fram vinner og taper i lørdagens debatt mellom Socialdemokraternas partileder Stefan Löfven og Moderaternas partileder Fredrik Reinfeldt på TV4. Foto: Henrik Montgomery / Tt (NTB scanpix)

Svenske TV 4 måtte fjerne den uoffisielle meningsmålingen under lørdagens partilederdebatt.

Den siste meningsmålingen før søndagens valg i Sverige, viser at statsminister Fredrik Reinfeldts Moderaterna tar innpå Sosialdemokratene.

En meningsmåling fra instituttet Skop viser at Sosialdemokratene ligger tre prosentpoeng foran. En undersøkelse fra Novus-instituttet viser at forskjellen er fem prosentpoeng.

Men under lørdagens valgduel på svensk TV 4, ble forskjellen så stor at Novus måtte fjerne målingen fra skjermen.


Én sto for 80 prosent
Tilfeldige velgere skulle trykke tommel opp eller tommel ned for partilederne Stefan Löfven og Fredrik Reinfeldt under lørdagens partilederdebatt på svensk TV 4.

- Det er tøft å si det, men han sto for 80 prosent av all datainnsamling, sier visedirektør Torbjörn Sjöström i Novus, som gjennomførte målingen for TV 4, til Expressen.

Tidlig merket TV 4 at Stefan Löfven hadde fått et unaturlig stort forsprang, og forskjellen bare økte. Til slutt måtte TV 4 ta meningsmålingen av lufta.

Trykket ti ganger i sekundet
Årsaken var at noen ganske få velgere sto for svært mange trykk. Lenken hadde spredd seg til flere enn de 300 som egentlig var med i panelet. Noen av disse utenforstående var aktive sosialdemokrater.

Én sosialdemokrat sto for hele 80 prosent av den totale datamengden som meningsmålingen utgjorde.

- Det var tre, fire personer som spredte lenkene. En av dem trykket ti ganger i sekundet. Det er ganske fort. Så vi forsto at lenken hadde spredd seg til flere enn de 300 som var i panelet, sier visedirektør Sjöström i Novus til Expressen.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.