RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum legger fram partiets alternative statsbudsjett mandag. Budsjettet bruker mindre oljepenger, og satser mer på klima og sosiale tiltak.
Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum legger fram partiets alternative statsbudsjett mandag. Budsjettet bruker mindre oljepenger, og satser mer på klima og sosiale tiltak. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Sp: - 10 millarder til desentralisering

Sist oppdatert:
Senterpartiet vil bruke 10 milliarder på desentralisering.

I sitt alternative statsbudsjett som Senterpartiet legger fram mandag, vil partiet legge på bordet over 6 milliarder kroner mer enn regjeringen til satsing på klimatiltak og fornybar energi.

Samtidig vil partiet bruke 2 milliarder kroner mindre av oljepengene og videreføre det samme skattenivået som i 2013.

«Senterpartiet avviser å bruke oljepenger som Fremskrittspartiet for å gi skattelettelser som Høyre», heter det i forslaget.

Sp lover skattekutt for de med inntekt lavere enn 350.000 kroner, og også endringer i fradragsreglene som gir de med inntekt mellom 350.000 og 600.000 kroner skattelettelser.

– Regjeringens budsjett er usosialt

– Regjeringen har lagt på bordet et usosialt budsjett som bidrar til sentralisering av penger, makt og tjenester. I vårt budsjett drar vi det i motsatt retning med blant annet en kraftig satsing på de lokale tjenestene gjennom et økt kommunebudsjett på 2,9 milliarder kroner. Dette vil i neste omgang komme eldreomsorgen, skolene og de lokale velferdstilbudene til gode, sier Trygve Slagsvold Vedum, partileder i Senterpartiet.

Total foreslår partiet også å bruke over 10 milliarder kroner på nye tiltak for desentralisering og livskraft over hele landet.

– Dette er en nødvendighet om vi ønsker samme muligheter både i byen og ute i landet, sier Slagsvold Vedum.

I sitt alternative budsjett går også partiet mot regjeringens heving av mva-grensen, øker bevilgningene til Arbeidstilsynet, Skatteetaten, Tollvesenet og politiet og bevilger økte midler til strengere grensekontroll.

Kutter i EU-overføringer

Sp øker også bevilgningene til helse- og omsorgssektoren, foreslår å øke bistandsbudsjettet og kutter – ikke overraskende – i overføringene til EU. Samtidig vil partiet innføre dyrepoliti, øke bevilgningene til Forsvaret og gi nullmoms for aviser, både på papir og i digitale utgaver.

Forslaget til alternativt statsbudsjett legges fram på mandagens landsstyremøte på Gardermoen.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere