*Nettavisen* Nyheter.

Sp ber sentrum stoppe fangeavtale med Nederland

I fengselet Norgerhaven Prison i Veenhuizen i Nederland har norske myndigheter kjøpt 242 fengselsplasser for langtidsfanger. Nå øker motstanden her hjemme mot avtalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Senterpartiets justispolitiske talskvinne Jenny Klinge ber Venstre og KrF sette foten ned for regjeringens omstridte fangeavtale med Nederland.

– Et kjempeløft for norsk kriminalomsorg, sa justisminister Anders Anundsen (Frp) da han 2. mars i år undertegnet en avtale om å sende 242 innsatte fra Norge til Norgerhaven fengsel helt nord i Nederland.

De fengselsansattes fagorganisasjoner så vel som Datatilsynet og Legeforeningen har gått imot fangeavtalen. På Stortinget vender SV og Ap tommelen ned. Nå gjør Senterpartiet det samme.

Sier nei

– Det blir helt feil å legge opp til eksport av fanger til utlandet. De prinsipielle motforestillingene er mange, sier Sps justispolitisk talskvinne Jenny Klinge til NTB.

– For det første bærer det preg av å være en utvisning fra riket. For det andre er det problematisk at vi ikke skal håndtere våre innsatte selv, påpeker hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jenny Klinge (SP) mener KrF og Venstre bør sette ned foten for regjeringens fangeavtale med Nederland. Foto: Stian Lysberg Solum

Klinge viser til at fengsel i norsk sammenheng har gått fra å være en ren straff til også å omfatte mål om rehabilitering av kriminelle tilbake til samfunnet.

– Dette vil bli vanskeliggjort i et utenlandsk fengsel der de ansatte ikke engang snakker norsk, sier hun.

Bønn til Venstre

Samme dag som Venstre innleder sitt landsmøte i Tromsø, ber Klinge partiet si nei til fangeavtalen.

– Jeg kan ikke forstå at Venstre som et sosialliberalt parti kan forsvare og legge til rette for en fengselsindustri med eksport av fanger fra Norge, sier hun.

Argumentet om at fangeavtalen med Nederland vil få ned soningskøene her hjemme, har hun bare begrenset forståelse for.

– Vi frykter at ordningen blir permanent og en sovepute som gjør at det ikke opprettes flere fengselsplasser her hjemme. Regjeringen har hatt to statsbudsjetter på seg til å få ned soningskøene, sier hun.

Uviss pris

Ifølge nederlandske myndigheter er prisen på fangeavtalen 25,5 millioner euro – rundt 215 millioner kroner – i året. Men samlet pris blir høyere enn det.

Fangene må nemlig transporteres til og fra Nederland, og Norge skal stå for ledelsen av institusjonen. Anundsen vil ikke legge fram totalprisen ennå.

– Vi skal gjøre rede for det når vi legger dette fram i Stortinget. Men det som er utgangspunktet, er at det skal koste omtrent det samme som å drifte en norsk fengselsplass, sa justisministeren til NTB da avtalen ble undertegnet for en drøy måned siden.

Dersom avtalen får støtte fra et flertall på Stortinget før sommeren, slik Anundsen legger opp til, vil ordningen vare i tre år fra september, med mulighet for forlengelse. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.