Sp-budsjett smurt med oljepenger

Senterpartiet vil bruke mer oljepenger enn regjeringen og øke skattene neste år. Men momsen på matvarer ønsker Sp-leder Åslaug Haga å fjerne helt.

09.11.04 16:06

Senterpartiet la i dag frem sitt alternative statsbudsjett. I alt bruker partiet 4,4 milliarder oljekroner mer enn regjeringen legger opp til. Partiet mener at det slett ikke er uansvarlig å tøye den såkalte handlingsregelen lenger enn hva regjeringen har lagt opp til.

- Handlingsregelen blir en dogme uten innhold om vi blir beskyldt for å være uansvarlige, sier Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad.

Vil ha boligskatt
Mens regjeringen legger opp til å fjerne boligskatten neste år, mener Senterpartiet at boligeierne må fortsette å bidra med boligskatt til statskassa. I alt tar de inn nærmere to milliarder kroner på å la være å fjerne boligskatten.

Partiet vil heller ikke gi lettelser i toppskatten slik regjeringen har gått inn for. Sentrepartiet godtar regjeringens forslag til økt moms, men ønsker å fjerne momsen på matvarer fra 1. juli neste år. Samlet øker Senterpartiet, i følge sine egne tabeller skatte- og avgiftstrykket med 2,3 milliarder kroner.

Fradraget for gaver til frivillige organisasjoner som regjeringen har foreslått å doble, får rosende omtale i Senterpartiets budsjettalternativ. På lengre sikt ønsker partiet å utvide ordningen radikalt både i beløp og antall organisasjoner som er omfattet av ordningen.

Frivillighet i sentrum
Frivillig arbeid er et av de sentrale kapitlene i Senterpartiets budsjettalternativ. Partiet foreslår en egen tiltakspakke for frivillighet på 143 millioner kroner. Pengene skal gå blant annet til studieforbund og frivillig virksomhet blant barn og unge, samtidig som tilskuddet til frivillighetssentraler økes, dersom partiet får det som de vil.

Senterpartiet foreslår også en egen nynorsk-pakke i sitt budsjettalternativ. Sogn og Fjordane teater, Det norske Samlaget, Det norske Teateret og Norges Mållag er tilgodesett med mer penger, mens partiet foreslår å opprette et eget Vinjefond for nynorsk journalistikk.

Mer til helse
Helseforetakene får til sammen 1,5 milliarder kroner mer i Senterpartiets budsjettalternativ enn i regjeringens opplegg. Partiet sier også nei til de foreslåtte økningene i egenandeler. I tillegg kan kommunene nyte godt av en egen tiltakspakke på til sammen nærmere 4,3 milliarder kroner.

Partiet sier også nei til regjeringens foreslåtte endringer i permitteringsreglene .

Veger, rassikring og fergedrift er tilgodesett med en økning på 1,3 milliarder kroner.

Vil endre kontantstøtten
Senterpartiet tar til orde for en ny modell for utbetling av kontantstøtte, som gjør at bare de som faktisk er hjemme med barna skal motta støtte, en endring de sparer 1,2 milliarder kroner på.

Senterpartiet kutter også en halv milliard i bevilgningene til forsvaret og sparer like mye penger ved å holde tilbake EØS-kontingent.

Ikke samordnet
Selv om Senterpartiledelsen drømmer om å danne regjering sammen med Ap og SV etter neste valg er ikke budsjettene samordnet i Stortinget.

- Vi har ikke hatt noen samtaler med Ap og Sv særskilt under utarbeidelsen av budsjettet, sier parlamentarisk leder i Senterpartiet Marit Arnstad.

Hun mener at det er greit å vite at de tre partiene er selvstendige partier, som markeres i de alternative statsbudsjettene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag