Gå til sidens hovedinnhold

Sp får kritikk for vindmøller

- Senterpartiet taler med to tunger.

Ålesund (ANB): Miljøstiftelsen Zero kritiserer regjeringen for manglende vindmøllesatsing. Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen slår tilbake.

– Senterpartiet taler med to tunger om vindkraft, sier Unni Berge i miljøstiftelsen Zero.

– På den ene siden lover Sp-leder Liv Signe Navarsete en storsatsing. Samtidig sørger olje- og energiminister Terje Riis-Johansen for at det ikke blir bygd ut vindkraft. Han ønsker energieffektivisering framfor vindkraft, siden investeringer i energieffektivisering gir to ganger så mye igjen for hver investert krone som vindkraft gir, sier Berge.

Ingen beslutninger
Zero-medarbeideren synes det er positivt at Navarsete har store ambisjoner for fornybar energi. Sp-lederen antydet fredag at det bør brukes mellom seks og åtte milliarder årlig for å nå «de grønne visjonene».

– Det er likevel underlig at det ikke er blitt tatt en eneste investeringsbeslutning på vindkraft i de 3,5 årene som Sp har sittet med energiministeren. Kanskje er forklaringen at regjeringen ikke ønsker å betale for satsingen på fornybar energi. Og så dekker man seg bak uttalelser om at kostnadene ved vindkraft er så høye, sier hun.

– Resultatet av Senterpartiets politikk er at Stortingets ti år gamle mål om 3 TWh fornybar energi innen 2010 ikke kommer til å bli nådd, sier Berge.

Overrasket minister
– Jeg er veldig overrasket over den kritikken, for nå brukes det mye mer penger på å støtte fornybar energi i Norge. Vi bruker tre ganger så mye penger nå som i 2005. Veldig mange prosjekter, enten det er energieffektivisering eller fjernvarme, får støtte. Og så ser vi at for vind har det vært krevende å få realisert konkrete prosjekter. Men vi har økt trykket på vindkraftsatsingen, sier Terje Riis-Johansen.

Ministeren forteller at Enova skal ha en ekstra utlysningsrunde på vindkraft i juni.

- Jeg har store forhåpninger til at vi i denne runden vil få konkrete prosjekter som Enova finner det tilrådelig å gi støtte, sier Riis-Johansen.

Minst lønnsomt-
– Det er et objektivt faktum at vi på kort sikt får mer miljø ut av penger som brukes på energieffektivisering enn vindkraft. Derfor jobber vi for å få ned kostnadene på vindkraft. Her trengs det kunnskap og ny teknologi, sier Riis-Johansen.

Han har to perspektiver på vindkraft.

– Det ene er å få på plass konkrete landbaserte anlegg nå. Det andre er at vi skal til havs. Vi skal legge til rette for det neste offshore-eventyret i Norge. Vi skal ta med oss petroleumskunnskapen over utbyggingen av havvind, sier Terje Riis-Johansen. (ANB)

Reklame

Kun til midnatt: Disse butikkene har enorme tilbud på Cyber Monday