RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
SENTERPARTIET: Partileder Trygve Slagsvold Vedum og parlamentarisk leder Marit Arnstad under Senterpartiets siste pressekonferanse før sommeren.
SENTERPARTIET: Partileder Trygve Slagsvold Vedum og parlamentarisk leder Marit Arnstad under Senterpartiets siste pressekonferanse før sommeren. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)

Sp kan droppe SV

Sist oppdatert:
SV har stilt fem krav til en ny regjering. Det liker Senterpartiet dårlig. Den rødgrønne alliansen henger i en tynn tråd tre måneder før valget.

– SV har nærmest stilt ultimative krav til en regjering. Særlig hvis Senterpartiet og Arbeiderpartiet får flertall alene vil det bli vanskelig å forholde seg til ultimative krav fra andre, sier Sps parlamentariske leder Marit Arnstad til NTB.

Les også: Årsbeste for Senterpartiet på NRK-måling

Hun understreker at det er SVs privilegium å stille krav til en regjering som partiet kan støtte, slik SVs landsmøte gjorde i vår. Men Sp har ikke valgt å lage en slik liste, poengterer Arnstad.

Les også: - Vi forventer moderasjon av alle andre. Da kan vi ikke la vår egen lønnsøkning passere i stillhet

– Hvis det skulle bli en situasjon med forhandlinger mellom partiene etter valget, må vi jo også diskutere om det er klokt og hensiktsmessig med slike krav, sier hun.

Sp og Ap

Senterpartiet flyr høyt på målingene om dagen. Med en oppslutning på 12,3 prosent i gjennomsnitt for mai lever drømmen om å bli større enn Frp videre. Men der partiet foran valgene i 2005, 2009 og 2013 var del av en avklart rødgrønn allianse, er ikke bildet det samme nå.

– Det falt naturlig utover i denne perioden å snakke om Senterpartiet og Arbeiderpartiet som kjernen i et nytt regjeringsalternativ, sier Arnstad.

– Vi har lenge vært tydelige på at vi ønsker en Sp/Ap-basert regjering. Så er det en del andre partier som er mer usikre på hva de vil, tilføyer partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Lukker ikke døra

Spørsmålet er om SV nå er ute av samarbeidsdansen på rødgrønn side.

– Vi vraker verken SV eller KrF. Men vi erkjenner at de to partiene har en debatt foran seg når det gjelder samarbeid. For KrF har også åpenbart en vei å gå, og vi har respekt for at partiet må ta den diskusjonen når valgresultatet foreligger, sier Arnstad.

Hun vil ikke si om hun mener Ap og Sp bør forsøke å danne en mindretallsregjering, dersom regjeringen taper valget og de to opposisjonspartiene mangler noen mandater til et flertall alene.

– Den type spekulasjoner er vanskelig å gå inn på forut for et valg, sier hun.

Nei-parti?

Kommunereform, regioninndeling, politireform, NAV-reform, endringer i Hæren og Heimevernet. Det er bare noen eksempler på saker fra regjeringen som Senterpartiet vil gjøre om på ved en valgseier i høst.

Men Vedum avviser at Senterpartiet er et stokk konservativt nei-parti som bare er ute etter å reversere enhver reform. Den påstanden blir ikke sann, selv om den gjentas, mener han.

– Folk får si hva de vil. Vi ønsker rett og slett å ta Norge i en annen retning enn regjeringen. Der vi har tro på nærhet og smådriftsfordeler med nasjonalstaten som styringsramme, har Høyre tro på EU og stordrift, sa Vedum til pressen under partiets oppsummerende pressekonferanse foran sommerferien fredag.

Der kunne han ikke nevne én eneste reform som regjeringen har foreslått i denne perioden, som Senterpartiet stiller seg bak. I stedet viste han til brede forlik om skattesystem og innvandringspolitikk.

– Det er så mye regjeringen kaller "reform" som ikke er noe annet enn ord. Sammenslåing og sentralisering blir ikke en reform med innhold bare fordi regjeringen sier det, hevder Vedum.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere