RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sp kan miste Nord-Norge

Senterpartiet ville blitt uten mandater på Stortinget fra Nord-Norge dersom det var valg i dag. Det viser en meningsmåling Opinion har laget for A-pressen i Nord-Norge.

Målingen viser at Senterpartiet står svakere i dag i alle de tre nordligste fylkene enn ved stortingsvalget for tre år siden. I Nordland får partiet en oppslutning på 5,6 prosent, i Troms 3,9 prosent, mens oppslutningen i Finnmark er på 3,6 prosent. Et så dårlig valg i Nord-Norge ville fort sendt Senterpartiet under den nasjonale sperregrensen på fire prosent.

Ap og Frp øker mest
Arbeiderpartiet går mest frem på målingen, som er gjengitt i de nordnorske A-presseavisene i dag. Tallene viser at Ap ligger an til å gjøre et langt bedre valg i Nord-Norge enn Stortingsvalget i 2001. Selv om en oppslutning på 29 prosent i Troms, og 31 prosnet i Nord-Norge ikke er i nærheten av gamle høyder for Ap, er partiet i ferd med å få et løft det kan jubles over langt inn på Youngstorvet, skriver Nordlys.

I alle de tre fylkene går også Fremskrittsprtiet markert frem, sammenliknet med forrige Stortingsvalg. SV får noe høyere oppslutning i Nordland og Troms, men går litt tilbake i Finnmark.

I det aller nordligste fylket er Fremskrittspartiet i ferd med å erobre like mange velgere som i resten av Nord-Norge. Et valgresultat som dagens Nord-Norge måling viser ville sikret Frp mandat fra Finnmark for første gang i historien, skriver Finnmark Dagblad.

Regjeringslitasje
Alle de tre regjeringspartiene sliter med lav oppslutning i den nordliste landsdelen. Høyre og Kristelig Folkeparti mister oppslutning i alle de tre fylkene, sammenliknet med forrige Stortingsvalg. Imidlertid har ikke KrFs oppslutning falt siden en tilsvarende måling for A-pressen i Nord-Norge i februar, skriver Nordlys. Regjeringens juniorpartner Venstre har aldri hatt spesielt solid fotfeste nordpå, og sliter fremdeles i den nordligste landsdelen.

Kystpartiet
Steinar Bastesen ville ha beholdt Stortingsplassen for Kystpartiet i Nordland dersom det var Stortingsvalg i dag. Hans parti ville kapret nesten like mange velgere i Nordland som regjeringspartiet Høyre, skriver Avisa Nordland

Selv om ordføreren på Skjervøy, Roy Waage forlot KrF til fordel for Kystpartiet har han ingen Stortingsplass i sikte, i følge Nordlys. Partiet har imidlertid støtte fra rundt seks prosent av velgerne i Troms, mens det normalt knapt nok har vært synlig på den lokale meningsmålllingen til A-pressen i Troms. I Finnmark har imidlertid Kystpartiet knapt nok fått fotfeste.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere