*Nettavisen* Nyheter.

Sp ønsker KrF-råd

Foto: Berit Almendingen

Sp-leder Åslaug Haga og parlamentarisk leder Magnhild Meltveit Kleppa ber KrF gi dem råd om hvordan Sp skal styre landet.

13.01.06 16:50

JESSHEIM (TV 2 Nettavisen): - Jeg er overbevist om at forslag som vi fremmet i forrige periode kunne vært tatt mer på alvor. Vi ønsker et mer konstruktivt samarbeid med opposisjonen. Våre løfter om å lytte skal ikke bare være ord, men det krever at de kommer med reelle forslag, sier Meltveit Kleppa til TV 2 Nettavisen.

- Har du noen eksempler på gode politiske forslag fra Høyre, KrF, Venstre eller Frp de siste månedene som dere vil følge?

- Nei, det har vært få konstruktive forslag så langt. Det har nok sammenheng med at vi foreløpig har brukt tiden på budsjettarbeid, sier Meltveit Kleppa.

-Opposisjonen har anklaget regjeringen for maktarroganse?

-Jeg synes det var helt feil å bruke det i forbindelse med Israelsaken, og også helt feil å bruke det i forbindelse med budsjetthåndteringen med så kort tid som vi hadde til rådighet.

Ydmykhet, ydmyket, ydmykhet
Sps parlamentariske leder brukte store deler av talen sin på partiets strategikonferanse på å minne partimedlemmene om at Sp skal være ydmyke.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Berit Almendingen

- Det skal ikke være slik at vår nye flertallsmakt skal hindre oss i å samarbeide med opposisjonen fordi de ulike partiene er i opposisjon. Stortinget bør være et forum for ærlig og fordomsfri diskusjon, sa Meltveit Kleppa.

- Ligger nært KrF
Hun har særlig store forhåpninger til Kristelig Folkeparti fordi hun mener at Sp og KrF har mange felles standpunkter.

- Da KrF var i regjering stod de ikke i første linje for kommuneøkonomi, fattigdomsforkjempelse og distriktene. Men nå har de selv tatt et oppgjør med egen politikk, sier Meltveit Kleppa.

Åslaug helt enig
Sp-leder Åslaug Haga stiller seg helt bak oppfordringen til partiets parlamentariske leder.

- Vi er 100 prosent enige i at å lytte er det eneste fornuftige. Det skal ikke være slik at opposisjonen ikke skal kunne komme med gode og konstruktive innspill, sier Haga til TV 2 Nettavisen.

Men samtidig advarer Sp-lederne opposisjonen.

- Det nytter ikke å slå inn åpne dører, sier Meltveit Kleppa.

Hun mener at opposisjonens forslag om at Stortinget skulle stemme for at Norge er imot boikott av Israel er et godt eksempel på et typisk unødvendig forslag.

Fire fellesområder
Det er derimot særlig når det gjelder pensjonsreformen, handlingsplanen mot fattigdom, statskirken og religionsreformen at topplederne i Sp har store forhåpninger til at KrF vil bidra med gode forslag.

Sentralstyret, stortingsgruppa, alle Sp-folkene i regjeringsapparatet og fylkeslederne i Sp er samlet på Jessheim i helga for å diskutere hvordan de skal forme Norge de neste fire årene mens partiet sitter i regjering.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.