RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sp-uenighet om oljeboring

Sist oppdatert:
KRISTIANSAND (TV 2 Nettavisen): Ja eller nei til oljeboring i Barentshavet er en av kampsakene som landsmøte i Senterpartiet skal ta stilling til i helgen. Diskusjonen går høyt i partiet - og utfallet er helt åpent.

Senterpartiet er splittet i synet om det skal åpnet for oljeboring i Barentshavet. Programkomiteen foreslo i forrige måned at partiet skal si ja til økt oljevirksomheten i Barentshavet. Flertallet i komiteen var stort, det var faktisk bare Senterungdommens representant som sa nei. I etterkant har det imidlertid skjedd mye.

Partileder Åslaug Haga har flagget at hun er usikker og heller mot at hun er negativ til å åpne for oljeboring. Flere fylkesårsmøter har sagt nei, og under landsmøtets første dag har det vært mange argumenter både for og imot oljeboring.

Ingen fylkeslag har imidlertid bundet sine delegater, og utfallet i saken er svært åpent.

Ja i nord
Tidligere Senterpartileder Odd Roger Enoksen innrømmet under debatten i dag at oljeboring i Barentshavet er en vanskelig sak.

- Jeg har argumentert mot oljeboring i Barentshavet i mange år. Men - det er en del forhold som har forandret seg. Nordområdene vil spille en økende rolle i global sammenheng, ikke minst når det gjelder energi. 40 prosent av den uoppdagede oljereserven befinner seg i polarområdene. Teknologiutviklingen gjør også at vi er på et helt annet plan enn for noen år siden. Og det ser merkelig ut dersom vi skal hjelpe russerne med teknologi, så er ikke den samme teknologien god nok for oss. Vi har fremragende teknologi, og den bør vi ta i bruk. Vi kan tillate oljeboring og samtidig stille de strengeste miljøkravene til oljeselskapene noensinne, sa Odd Roger Enoksen.

Odd Roger Enoksen
Odd Roger Enoksen

Han minnet samtidig på at det ikke blir aktuelt å sette i gang med oljeboring i neste stortingsperiode. Til det tar det for lang tid å komme i gang.

- Men ved å si ja nå, sender vi et viktig signal på hva slags muligheter som finnes i regionen, mente Enoksen.

Haga-nei
Partileder Åslaug Haga har ikke bestemt seg 100 prosent, men heller mot at hun kommer til å stemme nei til oljeboring i Barentshavet.

- Det finnes argumenter for og imot. Jeg heller mot et nei-standpunkt fordi null-utslipp i Barentshavet ikke kan garanteres godt nok. For ikke lenge siden var det et utslipp fra plattformen ”Eirik Raude”, og selv om det ikke innebar en miljøtrussel, forteller det meg at vi ikke har kommet langt nok. Miljømessig er ikke oljeboring i nord trygt nok, derfor mener jeg det er klokt å vente litt – til vi har fått på plass en helhetlig forvaltningsplan. Og 100 prosent garantier om at miljøet på ingen måte kan ta skade av oljeboring i Barentshavet, sa Åslaug Haga til TV 2 Nettavisen.

Debatten om oljeboring i Barentshavet fortsetter på landsmøtet i morgen, og kommer opp til votering som en del av prinsipp- og handlingsprogrammet 2005-2009 på søndag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere